enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5161
EURO
36,1750
ALTIN
3.003,22
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
10°C
Trabzon
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
13°C

Trabzon’da çiftçiler Kenevir üretimine talip

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu kenevir üretimine Trabzon’un da dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Trabzon’da çiftçiler Kenevir üretimine talip
16.01.2019 13:53
21
A+
A-

Trabzon Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu “kenevir üreten iller arasına Trabzon da eklenmelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir ekiminin yeniden başlatılması yönünde yaptığı açıklamalar sonrasında birçok ilde olduğu gibi Trabzon’da da heyecan yarattı.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Çiftçilerimizden kurumumuza talepler geliyor. Üretim izni alan iller arasına dahil edilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimizin üretimin her alanındaki üretim bilgisi ve çalışma azmi göz önünde bulundurulmalıdır. Türkiye’nin en kaliteli Tütününü üretmiş olan çalışkan Trabzon çiftçileri sanayi için kenevir üretimine taliptir” şeklinde konuştu.

Eyüpoğlu; “Kenevirin lifleri başta sicim, ip, urgan ve kumaş üretiminin önemli hammaddesiydi. Osmanlı donanmasının ihtiyacı olan urgan, halat gibi malzemelerin çoğu da kendirden yapılmaktaydı. Osmanlı topraklarında kenevir daha çok bölgemizde ekilirdi. Trabzon’da 1554’te 345 bin 794 kilo, Akçaabat’ta 1554’te 349 bin 858 kilo kenevir üretilmekteydi. Bugün izin verilen iller arasına alınmamız kimyasal ilaca ihtiyaç duyulmadan üretilebilen izinli kenevir yetiştiriciliği ile çiftçilerimizin gelir seviyeleri yükselecektir. 2017’de 4 milyar doları bulan endüstriyel kenevir pazarının, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor bizler çiftçilerimizin bu pazara ortak olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kenevir ekimi ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı;

“Afyon ve kenevirle ilgili kısıtlamaların yer alması, konunun bir başka önemli boyutudur. Bize bir zamanlar afyon ekimini yasaklayanlar kendileri cayır cayır afyon ekiyorlar. Şimdi diyorum ki gelin biz yeniden ekranları başında bizleri izleyenlere sesleniyorum. Tarım Bakanlığımıza bu konuda gerekenleri söyledim. Yeniden bir kenevir ekimi süreci başlatalım. Çünkü kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydalarının olduğunu göreceğiz. Bu süreci başlatacağız. Buradaki amacın ülkemizi sadece askeri açıdan değil ekonomik olarak dışarıya bağlılığını kaldırmaktır. Gizli açık tuzaklar ve dayatmalar bize engel oluyor. Tarih ibret almayanlar için tekerür eder, ibret alanlar için değil. Acı hadiselerin tekrarlanmasını istemiyorsak yapmamız gereken bellidir”

Haber61

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.