enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1765
ALTIN
2.977,96
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
16°C
Trabzon
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

Fındık bahçelerinde gençleştirmenin ilk adımı atıldı

Karadeniz’de Trabzon, Samsun, Ordu ve Giresun’da uygulanan projeyle 216 dekar alandaki fındık bahçelerinde gençleştirme çalışmaları yapılacak.

Fındık bahçelerinde gençleştirmenin ilk adımı atıldı
20.09.2018 17:10
4
A+
A-

Karadeniz’de 4 ilde uygulanan projeyle 216 dekar alandaki fındık bahçelerinde gençleştirme çalışmaları yapılacak. DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen “DOKAP Bölgesinde Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Fındık Plantasyonlarının Rehabilitasyon ve Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi” başladı.

DOKAP, Ordu Üniversitesi, Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Fındık Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen projeye 24 üretici katıldı.

Proje Koordinatörü ve Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin Trabzon, Samsun, Ordu ve Giresun’u kapsadığını söyledi.

Her ilde 6 örnek bahçede projenin uygulanacağını belirten İslam, yaşlanmış ve verimden düşmüş bahçelerin tekrar üretime kazandırılmasıyla daha yüksek verim elde edilmesinin amaçlandığını kaydetti.

İslam, 30 yaşından daha eski bahçelerde yenileme yapacaklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Bahçelerde söküm ve yeniden dikim yapılacak. Bahçelerin durumuna göre dikim metodu uygulanacak. Bahçeler tombul, foşa ve çakıldak çeşidiyle tesis edilecek. Sahil, orta ve yüksek kesimlere göre çeşit değişimlerine, arazinin durumuna göre karar verilecek. O bölgeye uygun çeşitlerle bahçeler tesis edilecek.”

Projedeki amaçlardan birinin de mekanizasyonun önünü açmak olduğuna işaret eden İslam, işçilik maliyetlerini düşürmenin hedeflendiğini aktardı.

İslam, 24 üretici bahçesinde projenin uygulanacağını belirterek, her üreticide 9 dekar olmak üzere 216 dekarlık alanda çalışılacağını kaydetti.

Bahçelerin sökümünün bu yıl yapılacağını bildiren İslam, “Bahçeler bir yıl dinlenecek, önümüzdeki sonbaharda fidan dikimi gerçekleştireceğiz. Projede ürün kaybı ödemesi var, dekar başına 80 kilogram telafi edici ödeme yapılacak. 3 yıllık bir proje, bittikten sonra ikinci dilimi olarak 5 yıl daha uzatılması planlanıyor.” dedi.

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar ise projede hem verimi hem de kaliteyi artırma yönünde çalışmaların olacağını söyledi.

Projede enstitü olarak Giresun’un koordinatörlüğünü yapacaklarını aktaran Akar, “6 üreticinin bahçesinde hem söküm hem rehabilitasyon işlemleri yapılacak. Hem verimi hem de kaliteyi artıracağımızı inanıyoruz.” diye konuştu.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.