Trabzon’un Tonya ilçesinde Kumyatak Vadisi İzmiks Şenliği’nin bu yıl yedincisi yapıldı.
Trabzon’un Tonya ilçesinde Kumyatak Vadisi İzmiks Şenliği’nin bu yıl yedincisi yapıldı. Kumyatak Toplumsal Bilinçlenme ve Gelişme Derneği öncülüğünde düzenlenen şenliğe katılan yöre halkı ve davetliler, Dikilitaş mevkisinde toplanıp davul, zurna ve kemençe eşliğinde horon teperek şenlik alanına yürüdü.
Dernek başkanı Davut Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yedincisini düzenledikleri şenliğin kesin tarihi bilinmemekle birlikte yaklaşık 500 yıllık gelenek olduğunu söyledi.
Şenliğin yayladan mezraya, yani yakın tepelere dönüşü simgeleyen göç eğlencesi ve buluşması olduğunu ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:
“Şenliğimiz Vakfıkebir, Beşikdüzü, Şalpazarı ve Tonya ilçelerinin kesiştiği İzmiks Tepesi’nde yapılmaktadır. Şenlik son yıllarda festivallere dönüşen kültürlerden ve protokollerden uzak, geleneksel haliyle düzenlenmektedir. Eskiden olduğu gibi eğlencenin yapılacağı yere yürüyerek ve yolda davul, zurna, kemençe ve türküler eşliğinde horon teperek gidilmektedir. Mümkün olduğunca kadınlar ve erkekler geleneksel kıyafetler giyerek şenliğe katılırlar. Bu eğlence yolu yaklaşık 3-5 kilometre sürmektedir. Şenliğin zirveye ulaştığı nokta horon buluşmasının olduğu yerdir. Yürüyerek gelen horoncu grup daha önce buluşma yerine gelen halk ve horoncu gruplar tarafından karşılanır. Bu karşılama ‘hoş geldiniz’ anlamı taşımaktadır. Aynı şekilde gün sonunda ayrılanlar aynı buluşma yerinden horon teperek ayrılırlar.”
AA