enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5330
EURO
36,1877
ALTIN
2.963,29
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
16°C
Trabzon
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

Fındık bahçelerinde “kahverengi koşnil” tehdidi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 300-400 rakımın üzerindeki bölgelerde fındık bahçelerinde “kahverengi koşnil” zararlısının varlığının tespit edildiğini bildirdi.

Fındık bahçelerinde “kahverengi koşnil” tehdidi
07.05.2018 17:37
4
A+
A-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 300-400 rakımın üzerindeki bölgelerde fındık bahçelerinde “kahverengi koşnil” zararlısının varlığının tespit edildiğini bildirdi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, üreticilerden gelen talepler doğrultusunda müdürlük teknik elemanlarının arazide çalışma yaptığı belirtildi.

Açıklamada, incelemeler sonucu 300-400 metre üzeri rakımlı alanlardaki fındık bahçelerinde zararlının varlığının tespit edildiği vurgulanarak, “Kahverengi koşnil 3-7 mm uzunluğunda, 2-4 mm genişliğinde, 1,3-5 mm yüksekliğinde kestane renkli, yumuşak ve kubbe şeklinde kabuğu olan bir böcektir. Fındık bahçelerinde kahverengi koşnil larva ve erginleri yaprak ve sürgünlerde emgi yaparak beslenir. Ayrıca tatlı madde ile fumajin oluşumuna da neden olur. Böylece bitkilerin zayıflamasına, verimin düşmesine ve hatta kurumasına da sebep olurlar.” denildi.

Üreticilere bugünlerde zararlı ile zirai mücadele yapılmaması uyarısında bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu dönem kahverengi koşnil zararlısı için ilaçlı mücadele dönemi değildir. İlaçlı mücadele zararlının hareketli ve birinci dönmelerinden oluşan genç larvalarına karşı yapılır. Yani yumurtaların açılımının tamamlanmasına yakın haziran sonlarında (ilk açılmadan yaklaşık bir ay sonra) ilaçlama yapılabilir. Üreticilerimiz ilaçlı mücadeleye karar vermeden önce mutlaka bahçelerinde bu zararlıyı yüzde yüz kontrol altına alan verticillium lecani ve cordiceps clavulatus mantarlarının varlığını tespit etmeleri gerekmektedir. Bu mantarlar kahverengi koşnil zararlısının erginlerini parazitleyerek (beyaz bir tabaka oluşturarak) zarar yapmasının önlemektedir. Bu durum oluştuğunda kesinlikle ilaçlı mücadele yapılmamalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.