il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliğinin ortaklaşa düzenledikleri arıcılık paneli yapıldı.
il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliğinin ortaklaşa düzenledikleri arıcılık paneli yapıldı. Trabzon, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür Merkezi Toplantı Salonunda yapılan panele Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Zootekni Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil YENİNAR, Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oktay YILDIZ ile Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünden emekli Vet. Hekim Mithat KURT katıldı.
Trabzon ve çevre illerden gelen arı yetiştiricileri ile arıcılık birlikleri yöneticilerinin katıldığı panelin açılış konuşmalarını İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Cahit GÜLBAY ile Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zekeriya AYDIN yaptı.
İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY konuşmasında, Avrupa, Asya ve Akdeniz gibi üç farklı biyocoğrafik bölgenin kesişme noktasında yer alan ülkemizin, dünyada ballı bitkiler florasının % 75’ine ve çam dalı florasının % 90’ına sahip olduğuna, modern arıcılığın geliştirilmesi için ilimiz arıcılarını ve arı ürünleri tüketicilerini güncel bilgilerle buluşturmak adına paydaş kuruluşlarla işbirliği yaparak çok sayıda arıcılık kursu, teknik toplantı ve sempozyum düzenlendiğini söyledi. İlimizde son 15 yılda açılan arıcılık kurslarında 10 binden fazla kişinin sertifika sahibi olduğunu söyleyen GÜLBAY, Trabzon’un 2500 arıcısı ve 165 bin 580 arılı kovanıyla Türkiye sıralamasında 9. sırada bulunduğuna dikkat çekti. İl Müdürümüz GÜLBAY, Bakanlığımızın yaptığı desteklemelere de değinerek 2017 yılı içerisinde Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı tüm arıcılarımıza kovan başı desteklemeler başta olmak üzere, genç çiftçi, ana arı, organik arıcılık, tarım alet-makine dâhil toplamda 2 milyon 131 TL tutarında desteklemede bulunulduğunu sözlerine ekledi.
İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY, üreticiden tüketiciye dek güvenli arı ürünleri sunulabilmesi için hijyen üretiminin yanında, üreticilerin ürünlerini pazarlama noktasında mutlaka markalaşmaya gitmesi gerektiğini, tüketiciye sunulacak ürünün analiziyle, ambalajıyla ve markasıyla güvenli olduğu garantisinin verilmesinin çok önemli olduğunu belirtti. İl Müdürümüz, en azından Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği üyelerinin, ürünlerini birliğe ait dolum tesislerinde ambalajlayıp birliğin markası ile tüketiciye sunma noktasında çok önemli bir hizmetin yerine getirileceğini önemle vurgulayarak sözlerini tamamladı.
Panelde Prof. Dr. Halil YENİNAR, arı popülasyonunun arttırılması geliştirilmesi ve ilkbahar beslemesi; Doç. Dr. Oktay YILDIZ, apiterapik değeri yüksek arı ürünlerinde kalite (Bal, polen, arı sütü, propolis, arı zehiri, apilarnil); Vet. Hekim Mithat KURT ise Amerikan yavru çürüğü, Avrupa yavru çürüğü, nosema, varroa gibi arı hastalıkları ve tedavi yöntemleri üzerinde sunumda bulundular.