Trabzon’da Hamsiköy sütlacı işletmeciliği yapan Uğur Alkurt, süt reçelinin yapılışı öğrenmek için gittiği Japonya’da süt reçelinin formülünü alamayınca içeriğini Trabzon’da uzman bir ekiple araştırarak buldu ve daha iyisini yapmayı başardı. Süt reçelinin fındıklısının yanı sıra çay aromalısını yapan Alkurt, şimdi bu ürünleri ihraç etmeyi planlıyor.
Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı Projesi kapsamında 2016 yılında Japonya’ya giden Hamsiköylü sütlaç ustası Alkurt, süt reçelinin yapılışının öğrenmek ve formülünü almak için görüşmelerde bulundu. Ancak kendisine sadece “Sütten yapılıyor” bilgisini veren Japonlar’a inat Trabzon’a dönüşünde yanında getirdiği süt reçelini Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası’nın da desteği ile birlikte laboratuvar ortamında incelemeye aldı. Ekip, uzun araştırmalar sonucunda ürünün aynısını hatta daha iyisini yapmayı başardı.
Japonlar’ın süt reçelinin içeriğini vermediğini ama bir Karadenizli olarak inat ettiklerini ve süt reçellerinin formülünü çözdüklerini kaydeden Alkurt, “Süt reçeli Türkiye’de çok bilinen bir ürün değil. Bu ürünle bir yıl önce Japonya’da tanıştık. İçeriğini, tarifini sorduğumuzda bize vermek istemediler. Bize sadece ‘sütten yapılıyor’ dediler. Onlar tarifini bize vermedi ama biz de Karadenizliyiz. Bu işin peşini bırakmadık. Üründen bir kaç tane ücretiyle satın aldık ve dönüşte Trabzon’a getirerek tahlillerini yaptırdık, formülünü çözdük” dedi.
“Süt reçelinin çaylısını yaptık”
Süt reçelinin içerisinde hiçbir katkı maddesinin bulunmadığını belirten Alkurt “Süt reçelinin içerisinde hiçbir şekilde katkı yoktur. Doğal süt ve şekerden oluşan bir tatlımızdır. Şu anda sadesi, fındıklısı ve çay aromalısını yapıyoruz. Kısa sürede beğenildi. Çayı, süt reçeline katarak çaylısını oluşturduk. inşallah maviyemişlisini de yapacağız. Karadeniz’e yönelik ürün çeşitlerini düşünüyoruz. Bu tamamen bizim ürünümüz. Şu an Karadeniz Bölgesi’nde ilkini biz imal ediyoruz. Güzel bir noktaya geleceğini düşünüyoruz. İnşallah seri üretimle beraber yurt içi yurt dışı ulaştırmaya çalışacağız” diye konuştu.
“Japonlar sütlaca bayıldı”
Japonlar’ın süt reçelini çok iyi yaptığını ancak kendilerinin yaptığı sütlaca da hayran kaldıklarını ifade eden Alkurt “Onlar bize süt reçelinin formülünü vermeyince biz de onlara sütlacımızın formülünü vermedik. Bizden sütlacın tarifini istediler onlara yapılışını gösterdik ama formülümüzü vermedik. Hamsiköy sütlacımıza bayıldılar, bizleri fuarlara davet ettiler” şeklinde konuştu.
“Onların sakladığı lezzet sırını ortaya çıkardık”
Uğur Alkurt’un en büyük destekçisi olan Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan ise yaptığı açıklamada, Japonlar’ın sakladığı sırrı Trabzon’da ortaya çıkardıklarını söyledi. Pehlevan, “Süt reçeli aslında Türkiye’de pek tanınmıyor. Anavatanı Uzakdoğu. Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası olarak tarımsal eko turizmle ilgili Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı Projesi kapsamında Uğur ustayı Japonya’ya gönderdik. Orada eko turizmle ilgili yaptıkları çalışmaların yanında bize iki kavanoz süt reçeli getirdi. Orada yaptığı araştırmada, süt reçelinin nasıl yapıldığı konusunda kendisine detaylı bilgi verilmemiş. Yani bilgiyi saklamışlar. Uğur usta da bize gelerek ‘Süt reçeli üretiminin nasıl yapıldığını bize anlatmadılar’ dedi. Ama biz burada inat ettik, gayret ettik ve sonuçta gelinen noktada Japonlar’ın yaptığından, Uzakdoğu’da üretilenlerden hatta Ukrayna’da üretilenlerden daha iyisini, güzelini yaptık” ifadelerini kullandı.
Haberler.com