enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4787
EURO
36,2260
ALTIN
2.957,05
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
13°C
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

Trabzon’da “Mavi Vatan Karadeniz” paneli düzenlendi

Trabzon’da “Mavi Vatan Karadeniz” paneli düzenlendi
25.01.2022 11:25
5
A+
A-

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde “Mavi Vatan Karadeniz” konulu panel gerçekleştirildi.

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ile KTÜ Stratejik Araştırma Merkezi’nce, KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Mavi Vatan Türkiye” paneline katılan Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı emekli tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Türkiye’nin bütün enerji havzalarının orta noktasında olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Karadeniz’de bulduğu doğalgaz rezervine değinen Yaycı, yapılan anlaşmalar gereğince bulunan yer altı kaynaklarının Türkiye’nin kendi münhasır ekonomik bölgesi içerisinde yer aldığını, dolayısıyla da bir sorun oluşturmayacağını vurguladı.

Yaycı, Türkiye’nin Karadeniz’deki münhasır ekonomik bölgesinin deniz hukukuna göre son derece uygun olduğuna dikkati çekerek, Karadeniz Bölgesi üzerinde çok ciddi boru hatlarına sahip olan Türkiye’nin bu yönüyle de stratejik önemini artırdığını aktardı.

Türkiye’nin, Karadeniz’de en uzun kıyıya sahip ülke olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yaycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1978 yılında bir kıta sahanlığı anlaşması, 1982’de Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku sözleşmesi imzalanmıştır. Türkiye o dönemde en sert şekilde soğuk savaşın cephe ülkesiydi. Sovyetler Birliği karşısında NATO’nun bir kanat ülkesiydi. O kadar gergin durumda 1986 yılında Türkiye bunu münhasır ekonomik bölgeye çevirdi. Takip eden 11 sene boyunca 1997’ye kadar da ilgili devletlerle tek tek anlaşma yaptı. 1991’de soğuk savaş bitip Sovyetler Birliği yıkılınca Karadeniz’de üç tane ayrı devlet çıktı Ukrayna, Rusya ve Gürcistan. Ukrayna ile tekrar anlaşma imzalayarak 1997’de tamamen Karadeniz’e münhasır ekonomik bölgemiz tespit ve tescil edilmiş oldu.”

Doç. Dr. Yaycı, Türkiye’nin elinden geldiği kadarıyla Karadeniz’in barış denizi olması için katkı sağladığını ve bunu başardığını sözlerine ekledi.

Eski Büyükelçi Uluç Özülker ise denizlere hakimiyet konusunda silahlı kuvvetlerin güçlü olması gerektiğini vurguladı.

Diplomasinin olmazsa olmazlarından birisinin de caydırıcılık olduğunu ifade eden Özülker, “Mavi vatan dediğiniz zaman benim yönümden en önemli tarafı şudur, bugüne kadar yeteri kadar caydırıcılığımız yoktu. Düşünün ki Kıbrıs çıkarması yapmak için iki defa Amerikalılar aramıza girdi, iki gemiyi gönderemedik karşı tarafa. Bugün her halükarda Allah’a çok şükür, geçmişin bütün zaaflarına rağmen güçlü bir silahlı kuvvetlerimiz var. Bununla birlikte caydırıcı bir deniz kuvvetlerimiz mevcuttur.” diye konuştu.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.