enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5238
EURO
36,1714
ALTIN
3.013,61
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
9°C
Trabzon
9°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C

Trabzon’un gurur tablosu

Trabzon’da Yılın Ahisi seçilen 83 yaşındaki Hakkı Aydın, Yılın Kalfası seçilen 30 yaşındaki Ertuğrul Yavuz ve Yılın Çırağı ödülünü alan 17 yaşındaki Özer Akyasan, ‘Esnaf ve sanatkâr kenti olan Trabzon’da bu ödüllere layık görülmek bizi gururlandırdı’ ifadelerini kullandı.

Trabzon’un gurur tablosu
19.09.2018 13:50
12
A+
A-

Trabzon’da Yılın Ahisi seçilen 83 yaşındaki Hakkı Aydın, Yılın Kalfası seçilen 30 yaşındaki Ertuğrul Yavuz ve Yılın Çırağı ödülünü alan 17 yaşındaki Özer Akyasan, ‘Esnaf ve sanatkâr kenti olan Trabzon’da bu ödüllere layık görülmek bizi gururlandırdı’ ifadelerini kullandı.

YILIN AHİSİ: 83 YAŞINDAKİ KUZİNE SOBA USTASI HAKKI AYDIN

Hakkı Aydın, 70 yıldır çekiç sallıyor, saca şekil veriyor; yöresinin en güzel kuzine sobalarını müşterilerine sunmanın gururunu yaşıyor. 1935 yılında dünyaya gelen Hakkı Aydın, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 1948 yılında 13 yaşındayken kuzine soba yapımına başladı. Yörede ‘Peşko’ adı verilen kuzine soba yapımında ustalaşan Hakkı Aydın, 1960 yılında Akçaabat ilçe merkezinde tam 53 yıl boyunca müşterilerine hizmet verdiği dükkânını açtı. Bilinen yöntemin aksine kaynak kullanmadan sadece perçinleme yöntemiyle ürettiği kuzinelerle kısa sürede ünlenen Hakkı Aydın, binlerce kuzine, mangal ve el yapımı tepsi üretti.

Son yıllarda Akçaabat’ın Darıca Mahallesi’ndeki atölyesinde sanatını devam ettiren Hakkı Aydın, meslek yaşamında 70 yılı geride bırakmanın gururunu yaşadığını belirterek, ’13 yaşımdan beri kuzine yapıyorum. En büyük övüncüm, 83 yaşımda olmama rağmen, her sabah dükkânımı açıyor olmak. Bunun için her gün Allah’a şükrediyorum. Benim yaptığım kuzinelerin el işçiliğini ve kalitesini bilenler, gelip beni buluyor. Şu anda eskisi kadar hızlı kuzine yapamıyorum ama yılda yine de özel siparişle yaklaşık 25 adet kuzine üretiyorum. Kuzinelerimin bu kadar tutulmasının sebebi diğer ustaların aksine kaynak kullanmadan perçinleme yöntemiyle üretim yapmamdır. Bu yöntemle bir kuzinenin imalat süresi uzamasına rağmen, kalitesi ve kullanım ömrü artmaktadır’ dedi.

‘İŞİMİ ÇOK SEVDİM’
Hakkı Aydın, bu kadar uzun süre meslek yaşamında kalmasının birinci kuralının işini sevmek olduğunu da vurgulayarak, ‘Çekici elime ilk aldığım andan itibaren işimi çok sevdim. Yaptığım her kuzineyi bir öncekinden daha iyi ve hatasız yapmaya özen gösterdim. Bu titizliğim sayesinde müşterilerimin saygısını kazandım. Gençlere de tavsiyem, işlerini sevsinler, her gün daha iyisini yapmak için gayret etsinler. Kendilerini geliştirsinler’ diye konuştu.

YILIN KALFASI: OTO MAKAS VE KAYNAKÇI ERTUĞRUL YAVUZ

Trabzon’da Yılın Kalfası seçilen 30 yaşındaki Ertuğrul Yavuz ise, Fatih Sanayi Sitesi’nde oto makas sistemleri ve kaynakçılık mesleğini sürdürüyor.

2002 yılında kaynakçılık mesleğiyle çalışma hayatına başladığını belirten Yavuz, ‘2004-2005 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çıraklık okulunda Kaynakçılık mesleği üzerine eğitim aldım. 2016 yılında Kalfalık Belgesi sahibi oldum. Halen Trabzon Fatih Sanayi Sitesi’nde oto makas sistemleri ve kaynakçılık mesleğini sürdürüyorum. Amacım mesleğimde aranan bir usta olmak’ dedi.

YILININ ÇIRAĞI ÖZER AKYASAN: AMACIM İYİ BİR BIÇAK USTASI OLMAK

Sürmene’nin coğrafi işaretli ürünlerinden bıçak atölyelerinde yüzlerce kişi çalışıyor. 2001 yılında Sürmene’de dünyaya gelen Özer Akyasan da dede mesleği olan bıçakçılığa gönül verdi. Küçük yaşlardan beri dedesi ve yakınlarının atölyelerine giderek bıçakçılığı öğrenmeye başlayan Özer Akyasan, ilköğretimden sonra mesleğini ilerletmek için Halis Çebi Mesleki Eğitim Merkezi’ne çırak öğrenci olarak kaydını yaptırdı.

Sürmene’de büyük bir bıçak fabrikasında 3 yıldır çalışan Özer Akyasan, küçük yaşlardan bu yana bıçak yapımına ilgi duyduğunu belirterek, ‘Şu anda çıraklık aşamasındayım. Ancak küçük yaşlardan bu yana bıçak yapımına ilgim vardı. Zaten çevremdeki birçok kişi de bu işle uğraşıyor. Sürmene Bıçağı, asırlardır imal edilen ve dünyaca ünlü hale gelen bir marka oldu. Biz de dedelerimizden bize miras kalan bu sanatı gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Amacım iyi bir bıçak ustası olup gelecekte belki kendi imalathanemi kurmak’ dedi.

Ustaları ve kalfaları tarafından mesleğe ilgisi ve çalışkanlığıyla takdir toplayan 17 yaşındaki Özer Akyasan, ‘Benim yaş grubumdaki arkadaşlarımın da böyle geleneksel mesleklerle ilgilenmelerini isterim’ diye konuştu.

ÖDÜLLERİNİ VALİ YAVUZ VE BAŞKAN KARA’DAN ALDILAR

Yılın Ahisi seçilen Hakkı Aydın, Yılın Kalfası Ertuğrul Yavuz ve Yılın Çırağı Özer Akyasan, ödüllerini önceki gün düzenlenen Ahilik Haftası töreninde Trabzon Valisi Yücel Yavuz ve TESOB Başkanı Metin Kara’nın elinden aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.