enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
9°C

Bakkalda fındık satışından 50 ülkeye ihracata

Trabzon’da köylerindeki bakkalda fındık alım satımı yaparak ticaret hayatına başlayan Arslantürk ailesinin kurduğu şirket, Japonya, ABD, Avustralya, Brezilya, Almanya ve Yeni Zelanda’nın da aralarında bulunduğu 50 ülkeye ihracat yapıyor.

Bakkalda fındık satışından 50 ülkeye ihracata
09.01.2018 12:57
8
A+
A-

Trabzon’da köylerindeki bakkalda fındık alım satımı yaparak ticaret hayatına başlayan Arslantürk ailesinin kurduğu şirket, Japonya, ABD, Avustralya, Brezilya, Almanya ve Yeni Zelanda’nın da aralarında bulunduğu 50 ülkeye ihracat yapıyor.

Arslantürk Tarım Ürünleri Sanayi İhracat ve İthalat AŞ Genel Müdürü Sebahattin Arslantürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin ticarete 1950’li yıllarda Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Ayvadere köyünde bakkal işleterek başladığını, burada aynı zamanda fındık alım satımı da gerçekleştirdiğini söyledi.

Babasının ise 1960-1983 yılları arasında Samsun’da fındık başta olmak üzere ticaretle uğraştığını anlatan Arslantürk, babasının ilk fındık kırma tesisini Araklı ilçesinde 1983 yılında kurduğunu belirtti.

Arslantürk, 1993 yılında şirketin başına geçtiğini ifade ederek, 1996 yılında ilk ihracatı Almanya’ya gerçekleştirdiklerini aktardı.

İkinci fındık kırma fabrikasını yine ilçede 1999 yılında faaliyete geçirdiklerini dile getiren Arslantürk, bu fabrika bünyesindeki işleme tesisi yetersiz kalınca 2001 yılında aynı bölgede yeni işleme tesisi kurduklarını söyledi.

– “Firmanın 2016 yılı cirosu 532 milyon lira civarında”

Arslantürk, ihracata başladıktan sonra hızlı şekilde büyüdüklerine işaret ederek, “Türkiye’nin en çok fındık ihracatı yapan 6’ncı firması durumundayız. Büyümeye devam ediyoruz ve bundan sonrasında da büyüyeceğiz. Var olan hacmimizi genişletiyoruz. Tesislere gelişen teknolojiyi de adapte ederek tüketicinin ihtiyacı olan kaliteli ürünü hazırlayabilmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz.” dedi.

Çoğunluğu AB üyesi olmak üzere yaklaşık 50 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Arslantürk, “Bu ülkelerde 300 civarında müşteriye hitap diyoruz. Biz diğer firmalar gibi az sayıda odaklı bir yapıda değiliz, tam aksine daha geniş yelpazede çalışıyoruz. Bu da bizim büyümemizin önünü açıyor. Fındık alan her yerde varız.” diye konuştu.

Arslantürk, yılda 10 bin ile 13 bin ton arasında iç fındık ihraç ettiklerini vurgulayarak, “Fındık üretim miktarına bağlı olarak değişmekle birlikte şirketin yılda 80 ila 100 milyon dolar arasında ihracat geliri söz konusu. Firmanın 2016 yılı cirosu 532 milyon lira civarında.” değerlendirmesinde bulundu.

Üretim yapılan toplam 20 bin metrekare alana sahip tesislerde genişlemenin söz konusu olduğunu anlatan Arslantürk, 300 kişiyi istihdam ettiklerini söyledi.

– “Müşteri bize geliyor”

Arslantürk, başarılarının altında ciddi bir emek ve özveri bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“İlk ihracata başladığımız zaman 365 günün 200 günü hep dışarıdaydım. Dünyayı ülke ülke, müşteri müşteri dolaştık. Fındık sektörü aslında oligopol yapısı olan bir sektör. Türkiye’de bakıyorsunuz 10 ihracatçı toplam ihracatın yüzde 85’ini yapıyor. Karşı tarafa bakıyorsunuz 10 ithalatçı yüzde 80’ini yapıyor. Öyle bir yapıda sektör. O var olan pazarda bizim büyüme şansımız yoktu. Fındığın en büyük alıcı ülkesi Almanya ve herkes o pazarda. Biz onun yerine alternatif pazarlarla ihracata başladık.”

Bu çalışmanın 3-4 yıl yoğun şekilde sürdüğünü ifade eden Arslantürk, şunları kaydetti:

“Daha sonrasında meyveleri gelmeye başladı. Örneğin biz son 3 yılda artık dünyayı dolaşmıyoruz, müşteri bize geliyor. Bugün gelinen nokta, işte o altyapının verdiği sonuç. Bundan sonrası için hedefimiz ilk 5’in içinde yer almak. Öyle çok da abartılı gitmiyoruz, firma kendi gücünü, o gücün etrafında yapabileceklerini biliyor ve o boyutta gidiyor. Bizim amacımız müşteriye istediği ürünü, istediği zamanda, istediği kalitede verebilmek ve yüzde yüz güvenle bunu sağlamak. O hedef doğrultusunda bugün firma, dünyada tanınır noktaya geldi.”

Arslantürk, işleri beş kardeş birlikte yürüttüklerini ve artık dördüncü kuşağın da işlere dahil olmaya başladığını anlatarak, “İlk yola çıkış düşüncemiz, babamızdan aldığımız bayrağı daha iyi noktalara getirmekti ve bunu yerine getirmek için gayret gösteriyoruz. Bunu yaparken de çevreye sosyal anlamda elimizden gelen desteği vermeye gayret ediyoruz.” dedi.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.