enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Yağmurlu
12°C
Trabzon
12°C
Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

“Fındıkta kalite düşüyor” uyarısı

“Fındıkta kalite düşüyor” uyarısı
21.12.2017 16:05
5
A+
A-

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, “Dünyanın en büyük üreticisiyiz ama aynı zamanda en pahalıya üreteni, en verimsiz üretimi de yapanız. Kalitemiz her geçen gün daha kötüye gidiyor. Üretim ayağında rahatsızlıklar var ve bunların acil olarak düzeltilmesi gerekiyor” dedi.

Arslantürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde yaklaşık 9 yıl önce kurulan konseyin üretici temsilcileri, borsalar, ticaret ve sanayi odaları, ihracatçılar birliği ve üniversitelerin de yer aldığı yapıda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Fındık sektörüne yararlı olabilmeyi amaçladıklarını ifade eden Arslantürk, bu konuda ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurguladı.

Arslantürk, geçici değil, kalıcı çözümler üretme üzerinde durduklarını anlatarak, “Çünkü bu sektör Türk tarımı için önemli. Daha da iyi bir noktaya getirilebilir. Bu konuya ilişkin yılda bir kez rapor hazırlayarak kamuoyu ile paylaşıyoruz. Raporu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına da iletiyoruz.” diye konuştu.

Fındıkta 9 yıl serbest piyasa koşullarının uygulandığını anımsatan Arslantürk, şu değerlendirmede bulundu:

“Geçen sezonun sonunda devlet, ‘tekrar fındık sektörünün içinde yer alacağım.’ diye piyasaya girdi. 2016 mahsulünde 6 bin ton civarında ürün alındı. 2017 mahsulünde 140 bin tonun üzerinde ürün alındı ve halihazırda alıma devam ediliyor. Sektör 9 yıl içinde olması gereken altyapıyı kuramadı maalesef. Biz de hep serbest piyasa koşullarında çalışan bir piyasadan yana olmamıza rağmen, dengesiz fiyat iniş çıkışları, üreticinin gelirinin yetersizliği, beklentilerinin karşılanamaması dolayısıyla serbest piyasa şartlarının olması gereken yapıları tam oluşmadı.”

Arslantürk, fındık alımında daha duyarlı ve daha istikrarlı olunması gerektiğini dile getirerek, “Çünkü fındıkta hem üretiminde hem de ticaretinde sürdürülebilirliği çok sağlam altyapılara kavuşturmamız lazım.” şeklinde konuştu.

– “Fındık üretiminde problemler bulunuyor”

Türkiye’de fındık üretiminde problemler bulunduğuna dikkati çeken Arslantürk, şöyle devam etti:

“Dünyanın en büyük üreticisiyiz ama aynı zamanda en pahalıya üreteni, en verimsiz üretimi de yapanız. Kalitemiz her geçen gün daha kötüye gidiyor. Üretim ayağında rahatsızlıklar var ve bunların acil olarak düzeltilmesi gerekiyor. Stoklama müessesesinin daha sağlıklı, daha istikrarlı çalışması lazım. Fiyatların düşüş ve çıkışındaki dengesizliği ortadan kaldırıp hem üretenin hem tüketenin memnun olabileceği ortak noktayı bulmalıyız. Onun altyapısını hazırlayacak dinamiklerin ortaya konulması lazım. İhracatçıların da daha fazla ülkeye, daha çok nasıl satabileceği konusunda altyapıları kurması, genişletmesi, alıcıya güven vermesi lazım. Bu sac ayaklarını oluşturmak fındığın geleceği için önemli.”

Arslantürk, Türkiye’de 700 bin hektarın üzerinde alanda fındık üretimi yapıldığını belirterek, “Mevcut üretimimizi iki, üç katına bile çıkarma olasılığımız var yeter ki isteyelim. Ona göre orta ve uzun vadeli plan ortaya koyalım. Sonucun hem Türk tarımı için hem de Türk fındığı için çok iyi olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Fındık üretiminde adeta kronikleşmiş sorunlar olduğunu vurgulayan Arslantürk, şunları kaydetti:

“Örneğin 3-5-10 dönümde üretim yapanı üretici olarak tanımlarsanız yanlış olur. Gerçek manada o ürettiği ürünle geçinebilecek üreticileri oluşturmamız gerekiyor. Devletin, arazi toplulaştırma yoluna gitmesi ve miras hukukunda düzenleme yapması gerekiyor. Sorunlar ancak bu şekilde halledilebilir. Ayrıca, mevcut alanda üretilen fındık çeşitlerinin yaşlı olmasından dolayı acil yenilenmesi lazım. Yenileme yapılırken sertifikalı verim ve kaliteyi ön planda tutan çeşitlere yönelmek gerekiyor. Bu konularda devletin vatandaşa ön ayak olması lazım.”

Arslantürk, örnek bahçe oluşturma gibi çalışmalar yapıldığını ancak bunun yeterli olmadığını dile getirdi.

Üreticiye “Gelir Kaybı Desteği” adı altında verilen ödeme modelinin değiştirilmesi gerektiğini anlatan Arslantürk, “Bunun doğruluğu tartışılmalı artık. Bana göre bu doğru değil. Bunun verim ve kaliteyi ön planda tutacak bir yapıya kavuşturulması gerekiyor ki ciddi bir sonuç alabilelim.” dedi.
AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.