enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5266
EURO
36,4900
ALTIN
2.961,39
BIST
9.119,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
21°C
Trabzon
21°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

Fındığı Budayan Kazanıyor!

Fındığı Budayan Kazanıyor!
15.12.2017 15:14
9
A+
A-

Dünya fındık üretiminin büyük kısmını sağlayan Türkiye’de, son yıllarda yaşanan verim ile kalite düşüklüğünü ortada kaldırmak için yapılan çalışmalarda, doğru ve tekniğine uygun budamanın yüzde 60 oranında verim artışı sağladığı bildirildi.

Ferrero Fındık tarafından 5 yıl önce hayata geçirilen Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında Trabzon’un Araklı ve Ortahisar ilçelerindeki iki ayrı bahçede üreticileri pratik yaparak da bilgilendiren konunun uzmanı Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, fındıkta budamanın çok önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Budamanın fındıkta yüzde 30-40 oranında verim ve bunun yanında da randıman denilen kalite artışı sağladığı söyleniyor. Bana göre bu yüzde 60 oranındadır. Ancak bunun için doğru ve tekniğine uygun budama yapmak gerekiyor.

Fındık ağacında en küçük yaştan verimden düşeceği zamana kadar budamayı yapmak lazım. Kök ile gövde arasındaki oranı iyi bilmek, ağacın ışık almasını sağlamak, döllenme ve tozlanmayı son derece gelişmiş şekilde tutacak budamayı sağlamamız gerekiyor. İşte bu yüzden fındıkta en önemli uygulamaların başında budama geliyor.” Ferrero Değerli Tarım kapsamında Araklı’nın Yolgören ile Ortahisar’ın Uğurlu mahallelerinde yaklaşık 50’şer kişilik gruplar halinde bahçe sahiplerine ve üreticilere Mustafa Şahin ile ziraat mühendisleri tarafından fındık ocaklarında gövde ve dal budamasının doğru teknikleri gösterilip, uygulamalar yaptırıldı. Fındıkta budamanın önemi üzerine son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları, Fındık İhracatçı Birlikleri’nin yanısıra Ferrero tarafından da kurslar açılarak üreticilerin içinden sertifikalı profesyonel budamacılar yetiştiriliyor.

takagazete.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.