enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5709
EURO
36,3523
ALTIN
2.918,85
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
11°C
Trabzon
11°C
Çok Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
12°C
Cuma Açık
13°C

Sahte bala son verecek tesis hizmete girdi

Ordu’da Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarı hizmet vermeye başladı.

Sahte bala son verecek tesis hizmete girdi
10.01.2018 13:40
2
A+
A-

Ordu’da Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarı hizmet vermeye başladı.

Ordu Valisi Seddar Yavuz, 10 milyon avro bütçeli “Arım Balım Peteğim Projesi” kapsamında kurulan bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarını yerinde inceledi.

Vali Yavuz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de en çok bal üretilen illerinin başında gelen Ordu’da, AB desteğiyle bal analizi ve paketleme tesisi kurulduğunu söyledi.

Enstitü kampüsünde 4 bin 700 metrekarelik alan üzerine kurulan tesisin gelişmiş cihazlarla donatıldığını, tesisin arıcılık sektörüne de ivme kazandıracağını ifade eden Vali Yavuz, tesisin balda tağşiş ve taklidi ortadan kaldıracağına dikkati çekti.

Ordu Valiliğince hazırlanan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen projenin hizmet vermeye başladığını belirten Yavuz, tesisin bal üreticilerini motive edeceğini dile getirerek, “Arıcılık Araştırma Enstitüsü gözetim ve denetimindeki laboratuvar sistemlerimiz belki dünyada tektir. Bu denli bal analizi yapabilen laboratuvar sistemleri neredeyse yok denecek kadar azdır. Bununla övünüyoruz, gurur duyuyoruz.” dedi.

Tesiste arının balı hangi çiçekten ürettiği, katkı maddesinin olup olmadığı dahil her türlü analizin yapılabildiğine işaret eden Yavuz, şunları söyledi:

“Bundan sonra bir sertifikasyon sistemine geçeceğiz. Bunu yaptığımızda balla ilgili insanların zihnindeki şüpheyi ortadan kaldıracağız. Yediğim bal hakiki bal mıdır? Yoksa şeker midir? İnsan sağlığına zararlı bir madde var mıdır? Tüm bu soru işaretlerinin tamamını bertaraf etmiş olacağız. Böylelikle üreticimizin alın terini ve ürünün en iyi fiyattan pazarlama, aynı zaman tüketiciyi de en kaliteli balla buluşturmak gibi önemli bir işlevi görmüş olacağız.”

Vali Yavuz, proje kapsamında BALMER şirketinin kurulduğunu, bundan sonraki yetkininin şirkette olacağını belirterek, “Artık bundan sonra bu emaneti şirketimize teslim ediyoruz. Valiliğimizin gözetim ve denetimde, şirketimiz tamamen piyasa koşullarında hizmet edecek ve inşallah üreticimizin hak ettiği geliri de elde etmesini sağlayacak. Aynı zamanda tüketicimiz de sağlıklı ve gerçekten kaliteli bir bala ulaşmış olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi ise binlerce arıcının beklediği tesisin üretime başlamasının mutluluğu içerisinde olduklarını kaydetti.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.