enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4818
EURO
36,2436
ALTIN
2.959,84
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

Fındıkta sorun yaşlılık

Fındıkta sorun yaşlılık
04.02.2024 17:59
82
A+
A-

Üretim ve ticarette en büyük paya sahip olduğumuz fındıkta bahçelerde yaşlanıyor, üreticilerde.

Yaklaşık 740 bin hektarlık alanda 400 bin civarında irili-ufaklı üreticinin fındık yetiştirdiği Türkiye’de özellikle Ünye’nin doğusu olarak tarif edilen ana üretim bölgesinde bahçelerde yaşlanıyor, üreticilerde.

Yönetim Kurulu Başkanımız Eyyüp Ergan, konuk olarak katıldığı TRT Trabzon Radyosu’nda her hafta yayınlanan Fındık Saati Programında yaşlılık ve gerekli olan gençleştirme konusuna değindi.

Fındığın ilk dikim alanlarının bulunduğu Trabzon’da 20 yıldan beri Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek farklı sistemler ile yeniden oluşturulduğunu hatırlatan Eyyüp Ergan, “Bahçelerin yenilenme ve gençleştirilmesinde herkese örnek olup, önderlik yaptık. Ancak bahçelerin yaşlı olduğu Doğu Karadeniz’de buralarda tarım yapan nüfus da yaşlanıyor. Bu da büyük sorun” dedi.

Ergan konu ile ilgili şöyle konuştu:

“Fındıkta üreticilerin yaşlanması da büyük bir sorun. Ömrü 50-60 yıl olan, ama 100 yıldır dikili olan bahçeler var. Bu bahçelerde çalışanların büyük kısmı da yaşlı nüfus haline geldi. Gençlerimiz ise sadece resmi ve masa başı işlere talip oluyorlar. Ya da ticaret yapmayı tercih ediyorlar. Üretmeyi adeta unutuyorlar. Oysa toprak ve tarım geleceği olan bir sektör.

Bahçelere sahip çıkacak genç üreticiler yetiştirmek zorundayız.”

-Genç üretici, genç bahçe…

Türkiye’nin fındıktan yılda 2 milyar doların üzerinde döviz kazandığını, bunun katlanarak arttırılmasının mümkün olduğunu vurgulayan başkan Ergan, “Fındıktan üretimi arttırarak, Türkiye ortalaması 100 kg civarında olan üretimi, 200-300 kilograma çıkararak daha fazla kazanmak mümkün” diyerek şöyle devam etti:

“Ancak fındığın ek iş, ek gelir olarak görülmesini bir kenara koymamız lazım. Bahçelere bakarak bunu arttırmalıyız. Bu da gençlerin, genç müteşebbislerin işi. Örneğin 10 dönümlük bir bahçeden dönüm başına 300 kg fındık alıp, totalde 3 ton fındık elde etmek mümkün. Bunun da bugünkü piyasa fiyatlarından karşılığı 350-400 bin TL gelir demektir. Miras hukuku nedeniyle bölünmüş olan fındık bahçelerin toplulaştırılması ve bu alanlarda gençlerimizin çalışması ile gelir katlanarak artabilecektir. Bunun için modern tekniklerle, makineli tarım yaparak yılda 90 gün çalışmak yeterli olacaktır. İşin özeti, fındık tarımında üretenler ile üretilen bahçeleri gençleştirmemiz gerekiyor. Böylelikle hem genç nüfusun istihdamı artacak, genç müteşebbisler çıkacak, hem de içeride ve dışarıda kazanç sağlamış olacağız. Borsa olarak gençlerin fındık bahçelerine sahip çıkması için de çalışmalar yapacağız.”

tb.org.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.