enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5174
EURO
36,1929
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
16°C
Trabzon
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

“Doğu Karadeniz’in en büyük cami ve külliyesi” Trabzon’da yükseliyor

Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Pazarkapı Mahallesi’nde denize hakim bir noktada, 182 dönüm rekreasyon alanındaki 26 dönüm araziye yerleştirilen cami ve külliyenin inşaatına devam ediliyor. İbadethanenin yanı sıra içerisinde bin kişilik konferans salonu, İslami kültür merkezi, aşevi, derslikler, iş ve sanat atölyeleri, sosyal hizmet odaları gibi alanların da yer alacağı eser, bölgenin en büyük cami ve külliyesi olma özelliğiyle dikkati çekiyor.

“Doğu Karadeniz’in en büyük cami ve külliyesi” Trabzon’da yükseliyor
30.01.2019 12:09
6
A+
A-

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yapımına başlanan “Doğu Karadeniz’in en büyük cami ve külliyesi”nin inşaatı hızla ilerliyor.

Cami ve külliye, Pazarkapı Mahallesi’nde denize hakim noktada, 182 dönüm rekreasyon alanındaki 26 dönüm arazide inşa ediliyor.

Yaklaşık 8 bin 900 metrekarelik külliye alanındaki cami, 5 bin 140 metrekare oturum alanına sahip olacak. Caminin, 2 bin 800 metrekare harim alanını değişik çaplardaki kubbeler kaplayacak.

Ana kubbesi 42 metre yüksekliğinde ve 22 metre çapında olacak cami, 24 pencereyle aydınlatılacak.

Yaklaşık 77 metre yüksekliğinde 4 minaresinde 12 şerefe bulunacak camideki toplam 6 bin 100 metrekare namazgah alanında yaklaşık 7 bin 700 kişi aynı anda ibadet edebilecek.

İbadethanelerin yanı sıra bin kişilik konferans salonu, İslami kültür merkezi, aşevi, derslik, iş ve sanat atölyesi, sosyal hizmet odası, şadırvan, kapalı otopark, gasilhane ve morg gibi alanların yer alacağı eserin, bölge halkının da destekleriyle yaklaşık 2 yılda tamamlanması planlanıyor.

– “Cumhurbaşkanı Erdoğan projeyi yakından takip ediyor”

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde başladığını söyledi.

Projenin ilk olarak 2011’de Trabzon Belediye Meclisinde, o zamanın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın destekleriyle hazırlandığını dile getiren Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

“Proje, dolgu alanında olması münasebetiyle yönetmelik değişikliğini gerektiriyordu. Devlet Başkanımız Erdoğan, 2013’te TBMM’den geçirdiği yasayla bütün ülkemizde bu tarz alanlara da ibadethanelerin yapılabilmesinin önünü açtı. Süreç 2014’ten sonraya geldiğinde tekrar, Fatih Sultan Mehmet Han’ın fethettiği, Yavuz Sultan Selim Han’ın eyalet valiliği yaptığı ve Kanuni Sultan Süleyman Han’ın doğup büyüdüğü bu kadim şehirde, Sayın Erdoğan’ın Türkiye’de büyükşehir olan yeni illerden Trabzon’umuzun meclisinin aldığı kararı tensip ve tasvip etmesi, talimatlandırmasıyla caminin yapımına başlanabilmiştir.”

Gümrükçüoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın projeyi yakından takip ettiğini bildirdi.

– “Bu kadim şehir, bu camiye layıktır”

Eserin detayları hakkında bilgi veren Gümrükçüoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“İnsanların çok rahat gelip ibadetlerini yapabildiği, kalabalık cenazelerde, yeterli alanda dini vecibelerin yerine getirilebildiği bir büyükşehir camisi olmuş olacak. Bu kadim şehir, bu camiye layıktır. Yapımı hızla ilerleyen bu büyük eser, Devlet Başkanımız Erdoğan’ın tensipleri, Trabzon ve bölgeye sevgisiyle, Doğu Karadeniz’in en büyük cami ve külliyesi olarak hizmete girecektir.”

Gümrükçüoğlu, “Kamu kaynağı olarak belediye kaynakları kullanılmıyor. Bu eser, belediye meclisinin aldığı karar ve tahsis ettiği alanda, bütün milletimizin de katkılarıyla inşa edilmiş olacak.” diye konuştu.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.