enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5256
EURO
36,1792
ALTIN
2.962,92
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

Trabzon’da fındık ve meyvelerde verim düşecek mi? Fındık fiyatları açıklansın!

TMMOB Ziraat Mühendisler Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan Trabzon’da kış mevsimimde kar yağışının az ve sisin etkili olmasından dolayı fındık ve diğer meyvelerde de verim düşüklüğü yaşanabileceğini belirtti.

Trabzon’da fındık ve meyvelerde verim düşecek mi? Fındık fiyatları açıklansın!
14.05.2018 17:15
3
A+
A-

Trabzon’da kış ayının mevsim normallerinin üzerinde geçmesi sonucunda, tarım ürünlerinde verim verim düşüklüğü yaşanmasına sebep olacak mı sorularına Ziraat Mühendisleri odasından cevap geldi.

TMMOB Ziraat Mühendisler Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan Trabzon’da kış mevsimimde kar yağışının az ve sisin etkili olmasından dolayı fındık ve diğer meyvelerde de verim düşüklüğü yaşanabileceğini belirtti. Açıklamalarda buluna Pehlevan “Kış aylarındaki şiddetli rüzgâr ve yağışlar tozlanmayı engellediği gibi ilkbaharda meydana gelen uzun süreli sisler de fındıkta döllenmeyi olumsuz yönde etkilemektedir.” dedi. Pehlevan fındıkta karanfiller belli bir büyüklüğe geldiği için sisin döllenmeden ziyade meyve gelişimini ve oluşumunu olumsuz ekileceğini ve yavaşlatacağını belirterek “Yoğun sise bağlı olarak karanfilin ve çiçek saplarının dallara bağlı olduğu kısımlardan sisin suya dönüşüp uzun süre nemli kalmasına bağlı olarak çiçek saplarında çürüme ve mantar hastalıkları oluşumuna neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Pehlevan açıklamasının devamında fındık bahçelerinin sisin zararlarından en az şekilde etkilenmesi için çiftçilerin teknik elemanların gübreleme, ilaçlama ve biyolojik tavsiyelerine titizlikle uymaları gerektiğini söyleyip “Fındık bitkisi Kasım-Mart aylarında çiçeklendiğinden ve bu dönemde de böcek popülasyonu az ya da hiç olmadığından sadece rüzgâr ile tozlanma olmaktadır. Tozlanma döneminde yağmur, sis, -14 derecenin altındaki ve +23 derecenin üzerindeki sıcaklıklar, %85‘in üzerindeki nispi nem tozlanmayı olumsuz etkilemektedir. Tozlanmadan sonra çimlenen çiçek tozu 4-10 gün içerisinde dişi çiçek borusunun tabanına ulaşır. Burada yumurtalık ve tohum taslağının gelişeceği zamana kadar bekler. Mayıs sonu Haziran ayı başında döllenme gerçekleşir ve Haziran ayı ortalarında ilk küresel embriyo görülür” dedi.

Pehlevan “Sonuç olarak bu dönemi en az hasarla geçiştirmek için ilaç gübreleme ve biyolojik mücadele için gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Sisin bölgemizdeki fındık rekoltesine etkisini, uzman ziraat mühendislerinin 10-15 gün içinde yapacağı saha çalışmalarıyla verim kaybının boyutunu öğrenebileceğini” söyledi. Fındık fiyatlarına da değinen Pehlevan “Fındık üreticisi masrafını, emeğinin karşılığını alamıyor. Hükümetimizden beklediğimiz fındık üreticisinin yüzünü güldürmesidir. Fiyatların en kısa zamanda açıklanmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

61SAAT.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.