enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4954
EURO
36,2629
ALTIN
2.962,32
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

Keşan bezi “suzeni nakışı”yla takıya dönüştü

Karadeniz Bölgesi’nde kadınların günlük hayatta başörtüsü olarak kullandıkları keşan bezi, takı üretiminde de kullanılıyor.

Keşan bezi “suzeni nakışı”yla takıya dönüştü
12.04.2018 13:32
10
A+
A-

Karadeniz Bölgesi’nde kadınların günlük hayatta başörtüsü olarak kullandıkları keşan bezi, takı üretiminde de kullanılıyor. Tahta tezgahlarda sarı, kırmızı, beyaz ve siyah renklerle dokunan keşan bezinin günlük kullanımını artırmayı amaçlayan Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde farklı modeller tasarlanıyor.

Ayasofya Camisi’nin alt katında bulunan el sanatları atölyelerinde, genellikle başörtüsü olarak kullanılan, son yıllarda çantadan fulara, yelekten masa örtüsüne kadar farklı ürünlerde değerlendirilen keşan bezi, takı olarak dizayn ediliyor.

Kasnağa gerilen kumaş üzerine tığ veya iğne ile yapılan ve çeşitli motiflerin ortaya çıkarıldığı zincir işi olan “suzeni nakışı” işlenen keşan bezi, boncuklarla süslenerek çeşitli takılara dönüştürülüyor.

Trabzon Olgunlaşma Enstitü Müdürü Sibel Karabina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keşan bezinin öz dokusunu bozmadan farklı renklerde bezler ürettiklerini söyledi.

Üretilen bezlerden usta öğreticiler, kursiyerler ve çalışan personelle enstitünün diğer atölyelerinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Karabina, el sanatları bölümünde keşan bezinden takı hazırlandığını ifade etti.

– “Keşanı gençlerimizle bütünleştirmek istedik”

El sanatları teknolojisi usta öğreticisi Gülsüm Şen ise keşanı tanıtmaya, güncellemeye ve günlük hayatta kullanımını artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Atölyelerinde unutulmuş eserleri gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden Şen, şunları kaydetti:

“Keşan bizim yöremizde kadınların bel bağı ve başörtüsü olarak kullandığı bir üründü. Kaybolmaya yüz tutmuş bu eserleri günümüze uyarlamaya çalıştık. Keşanı gençlerimizle bütünleştirmek istedik ve çok da güzel neticeler aldık. Keşandan ne kadar farklı ürünler ortaya çıkarabileceğimizi fark ettik. Daha da farklı ve güzel şeyler tasarlayıp sunmayı amaçlıyoruz. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz.”

Şen, farklı renk ve modellerde çeşitli ürünler yaptıklarını dile getirerek “Özellikle gençlerimizin gündelik hayatta kullanabilmeleri için keşanı takı olarak tasarlayıp gün yüzüne çıkardık. Türkiye genelinde gittiğimiz sergilerde takılarımız çok beğenildi. Keşan bezinden rengarenk takılar oluşturduk. İlgiden memnunuz.” diye konuştu.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.