enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
10°C
Trabzon
10°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C

Fındık üreticilerine sigorta uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık üreticilerinin, önlerindeki bir aylık riskli dönemi göz önünde bulundurarak tarım sigortalarını yaptırabileceklerini belirterek, “Tarım sigortaları sadece don olayıyla ilgili değil, dolu, fırtına gibi afetleri de kapsıyor.

Fındık üreticilerine sigorta uyarısı
26.02.2018 16:51
4
A+
A-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık üreticilerinin, önlerindeki bir aylık riskli dönemi göz önünde bulundurarak tarım sigortalarını yaptırabileceklerini belirterek, “Tarım sigortaları sadece don olayıyla ilgili değil, dolu, fırtına gibi afetleri de kapsıyor. O açıdan önemli.” dedi. Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, aralık, ocak ve şubat aylarının mevsim normallerine göre sıcak geçtiğine işaret etti.

Kış mevsiminin sıcak geçmesinin fındıkta olumlu olmadığını belirten Soydan, “Kış aylarında fındığın soğuklama dönemini yaşaması lazım. Fındık bu dönemleri yaşayamadı. Bugünlerde özellikle sahil kesimlerinde ve orta kesime doğru fındık tomurcuklarının patladığını, açtığını ve hatta yaprak şekline geldiğini görüyoruz.” dedi.

Geçmiş yıllara bakıldığında yaşanılan don olaylarında üreticilerin ciddi zararlar gördüğünü söyleyen Soydan, 2014 yılındaki don olayında Ordu’da 9 ilçenin sıfır rekolteyle karşı karşıya geldiğini kaydetti.

Soydan, şöyle konuştu:

“Önümüzde bir aylık zaman var. Şu anda don riski devam ediyor. Onun için üreticilerimiz şu anda tedirginlik yaşıyor. ‘Acaba don olacak mı, tekrar önceki yıllardaki gibi bir zararla veya afetle karşı karşıya gelecek miyiz?’ diye bir tedirginlik içerisinde. Bunun karşısında üreticilerimiz şu anda yapabilecekleri fazla bir şey yok.”

Üreticilerin, özellikle ilerleyen günlerde mağdur olmaması için tarım sigortası yaptırması gerektiğini kaydeden Soydan, “Şu anda tarım sigortaları müracaatları devam ediyor. 10 Mart’a kadar sürecek. Üreticilerimiz önümüzdeki bir aylık riskli dönemi göz önünde bulundurarak tarım sigortalarını yaptırabilirler. Tarım sigortaları sadece don olayıyla ilgili değil, dolu, fırtına gibi afetleri de kapsıyor. O açıdan önemli.” ifadesini kullandı.

Soydan, Ordu ve Giresun bölgesinde sigorta yaptıranların sayısının geçen seneye oranla iki katına çıktığına dikkati çekerek, üreticilerin de artık tarım sigortalarının önemini görmeye başladığını kaydetti.

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.