Trabzon Fatih Devlet Hastanesi Nöroşirurji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Turan Dağlı: “Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde gerçekleştirilebilen bazı özellikli ameliyatlar hastanemizde başarı ile uygulanıyor”
Trabzon Fatih Devlet Hastanesi Nöroşirurji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Turan Dağlı, Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde gerçekleştirilebilen bazı özellikli ameliyatları Fatih Devlet Hastanesi’nde başarı ile yaptıklarını söyledi.
Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nöroşirurji camiasındaki yenilikleri yakından takip ettiklerini vurguladı.
Belde kanal daralması hastalığı (lomber stenoz) ameliyatının hemen hemen tüm merkezlerde yapılabildiğini ifade eden Dağlı, birçok merkezde ise bu ameliyatın, kemik çatının tamamen alınıp vida uygulaması şeklinde gerçekleştirildiğini aktardı.
Dağlı, bu yöntemle ameliyat edilen kişilerin çoğunun zaman içinde komşu segment hastalığı denilen sağlam bel bölgesinde kanal daralmasının hızla gelişmesini sağlayarak tekrar tekrar ameliyat edilmek zorunda kalındığına dikkati çekerek, “Vida sayısı artırılmak zorunda kalınan hastalarda hareket kısıtlılığı oluşuyor. Hastaların ağrıları devam ediyor ve tam şifa sağlanamıyor.” dedi.
Türkiye’de, belde kanal daralması hastalığının tedavisi noktasında pek az merkezde yapılabilen unilateral girişimle bilateral dekompresyon ameliyatının Fatih Devlet Hastanesi’nde de başarıyla gerçekleştirildiğinin altını çizen Dağlı, şu değerlendirmede bulundu:
“Mikrocerrahi yöntemle vidasız dar kanal ameliyatı, mikroskop eşliğinde hastanın omurgasından delik açılarak kemik çatıya zararı en aza indirerek karşı tarafın kas ve kemiğini hiç açmadan, içeriden mikroskop yardımıyla osteofitlerin yani kireçlemelerin temizlenmesi suretiyle vidalamaya da gerek kalmadan yapılıyor. Böylece hastalar çok daha kısa sürede sağlığına kavuşabiliyor. Minimal invaziv bir yöntem olduğu için de kan transfüzyon ihtiyacı olmuyor ve hastanede kalış süresi ve ameliyat komplikasyonları azalıyor. Bu ameliyat yöntemiyle ilgili olarak 40 ve 53 hastayı iki farklı grup olarak inceleyerek bilimsel yayın hazırladık. Her iki çalışmanın sonucu olarak bu yöntemin, vidalama yapılmasına gerek kalmadan, belin sağlamlığını koruyan, hastanın cerrahi sonrası memnuniyetini artırdığı kanıtlandı. İki yayın da uluslararası Turkish Neurosurgery Dergisinde yayınlandı.”
Dağlı, hastanede daha önce uygulanmamış boyun kanal daralması hastalığında (servikal stenoz) yapılan lateral mass vida uygulamasıyla kanal genişletme operasyonunu da bir süre önce başarıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, “Hastanın uygun olması halinde çok daha az invaziv olan ve pek az merkezde, boyun kanal daralması hastalarına uygulanabilen servikal laminoplasti yani mikrocerrahi yöntemle mini plak uygulaması ile kanal genişletme ameliyatı yapılabilmektedir.” diye konuştu.
– Hastanede, tam endoskopik diskektomi ameliyatı yapılabilecek
Bel fıtığı hastalarının kapalı ameliyat olarak bilinen tam endoskopik diskektomi ameliyatı olmak için il dışına gitmek zorunda kaldıklarını dile getiren Dağlı, “Hastalarımızın Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere gitmek zorunda kalmayacakları sistemin, Trabzon Sağlık Müdürü Hakan Usta’nın da destekleriyle kısa sürede Trabzon’a kazandırılması ile hastalarımıza en iyi hizmeti sunacağız.” dedi.
Dağlı, tam endoskopik omurilik cerrahi uygulamasının tüm bel fıtığı ve omurilik kanal daralması hastalarında uygulanabildiğini vurguladı.
Bel fıtığı hastalarında kullanılan klasik yöntemle yapılan ameliyatlarda 5 santimetre, mikro cerrahi yöntemle ise 1,5-2 santimetre cilt kesisi oluştuğunu belirten Dağlı, şunları kaydetti:
“Tam endoskopik diskektomi yöntemi uygulandığında ise cilt kesisi 0,6 santimetre olacak ve hastanın kaslarına, kemik yapıya zarar vermeyecek. Kapalı olarak yapıldığı için de hastalar daha kısa sürede işlerine dönebiliyor. Böylece hem hastaların kısa sürede sağlığına kavuşması hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmış oluyor. Ayrıca bu yöntem çok az merkezde yapılabildiği için ameliyat olmak isteyen hastalar il dışına gitmek zorunda kalmayacaklar. Tam endoskopik omurilik cerrahi uygulaması tüm bel fıtığı ve omurilik kanal daralması hastalarında uygulanabiliyor.”
AA