enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
13°C
Pazar Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
9°C

Karadeniz bölgesinde istihdam artışı bekleniyor

Karadeniz bölgesinde önümüzdeki çeyrekte kayda değer istihdam artışı bekleniyor. İşverenlere göre bölgede 2 yılı geçen bir zamandan sonra en yüksek işe alım hızı yaşanacak.

Karadeniz bölgesinde istihdam artışı bekleniyor
28.03.2018 10:37
2
A+
A-

İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, Karadeniz bölgesinde bu çeyrekte net istihdam görünümünün, yüzde 15 seviyesinde seyredeceği öngörülüyor. 2018’in ilk çeyreğiyle karşılaştırıldığındaysa, Karadeniz bölgesinde işe alım beklentilerinin yüzde 4 puan ile mütevazı bir artış gerçekleştirdiği gözleniyor. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında beş bölgeden üçünde işverenler, işe alım planlarının güçlendiğini, Karadeniz bölgesinde ise yüzde 3 puanlık bir iyileşme öngördüklerini ifade ediyor.

İkinci çeyreğin en güçlü istihdam görünümü Marmara Bölgesi’nde
İşverenler, 5 bölgenin tamamında 2018 yılının 2. çeyreğinde istihdam seviyesinde artış öngörüyor. En güçlü istihdam piyasası, Net İstihdam Görünümü yüzde 23 seviyesinde olan Marmara bölgesinde tahmin ediliyor. Ege’de işe alım planları yüzde 20 ile olumlu seyrini korurken, Karadeniz ve İç Anadolu’da işverenler sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 13’lük istikrarlı istihdam artışı öngörüyor. En zayıf bölgesel görünümü, yüzde 10 ile Akdeniz bölgesi bildiriyor.
Önceki çeyreğe göre, beş bölgenin dördünde işverenler daha güçlü işe alım beklentileri bildiriyor. Egeli işverenler yüzde 11 puanlık önemli bir artış bildirirken, Akdenizli işverenlerin görünümü yüzde 7 puan güçleniyor. Marmara’da işverenler yüzde 5 puanlık mütevazı bir artış bildirirken, Karadeniz için görünüm yüzde 4 puan artıyor. Bununla birlikte, İç Anadolu’da işverenler yüzde 4 puanlık hafif bir düşüş bildiriyor.
Geçen yılın aynı dönemine göre, beş bölgeden üçünde işverenler, daha güçlü görünüm bildiriyor. Ege ve Marmara bölgelerinde sırasıyla yüzde 14 ve 12’lik kayda değer bir artış bildiriliyor. Diğer yandan Akdeniz için görünüm yüzde 9 puan artarken Karadeniz’deki işverenler de yüzde 3 puanlık bir iyileşme bildiriyor. Ancak İç Anadolu’da yüzde 5 puanlık hafif bir düşüş bildiriliyor.

İşverenlerin 2018’in 2. çeyreğine ilişkin istihdam beklentisi güçlü
Aynı araştırmaya göre, Türk işverenler önümüzdeki nisan-haziran dönemi için güçlü işe alım beklentileri bildiriyor. İşverenlerin yüzde 28’i istihdamda artış beklerken, yüzde 5’i azalma öngörüyor ve yüzde 63’ü de değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Bunun sonucunda net istihdam görünümü yüzde 23’ü gösteriyor. Veriler mevsimsel dalgalanmalara izin verecek şekilde ayarlandığında görünüm yüzde 16’yı gösteriyor. İşe alım planları önceki çeyreğe göre yüzde 3 puan iyileşirken, 2017’nin ikinci çeyreğine göre yüzde 5 puan artıyor. Önümüzdeki üç ayda 11 sektörün ve beş bölgenin tamamındaki işverenler, istihdam seviyelerinde artış öngörüyor. İstihdam görünümleri önceki çeyreğe göre dokuz sektörde ve dört bölgede güçleniyor. 2017’nin aynı dönemine göre ise 11 sektörün tamamında ve dört bölgede istihdam görünümleri artıyor.
11 sektörün tamamında işverenler, 2018’in 2. çeyreğinde istihdam seviyelerinde artış öngörüyor. İlaç ile elektrik, gaz ve su sektörlerinde, sırasıyla yüzde 29 ve yüzde 25 net istihdam görünümüyle, sağlıklı istihdam artışı öngörülüyor. İnşaat sektörü işverenleri de, yüzde 21’lik bir görünüm ile aktif bir işe alım hızı bildirirken, üretim sektörü yüzde 20’lik bir işe alım hızı bildiriyor. İstihdam görünümü yüzde 18 seviyesinde olan tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektörü işverenleri, istikrarlı bir istihdam artışı bekliyor. Diğer yandan, hem finans, sigortacılık, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektörleri hem de madencilik sektöründe işverenler yüzde 17 istihdam görünümü bildiriyor. Bu arada, en zayıf görünümü yüzde 7 ile restoran ve otelcilik sektörü işverenleri bildiriyor.

Turizm sezonu ile restoran ve otelcilik sektöründe işe alımlar artacak
Önceki çeyreğe göre, 11 sektörün dokuzunda işe alım planları güçleniyor. İnşaat sektöründe yüzde 13 puanlık önemli bir iyileşme kaydedilirken, restoran ve otelcilik sektöründeki işverenler yüzde 11 puanlık bir artış bildiriyor. Elektrik, gaz ve su sektörleri ile üretim sektörü işverenleri yüzde 10 puanlık iyileştirme bildirirken; ulaştırma, depolama ve iletişim sektörü işverenleri, yüzde 6 puanlık bir artış bildiriyor. Bununla birlikte, hem finans, sigortacılık, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektörleri hem de toptan ve perakende ticaret sektöründe işe alma beklentileri değişmiyor.
Görünümler, geçen yılın aynı dönemine göre 11 sanayi sektörünün tamamında iyileşiyor. İnşaat sektöründe yüzde 21 puanlık keskin bir artış kaydedilirken, üretim sektöründeki işverenler yüzde 11 puanlık önemli bir artış bildiriyor. Ulaştırma, depolama ve iletişim sektörleri yüzde 9 puanlık bir artış gösterirken; tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektörleri, elektrik, gaz ve su sektörü, restoran ve otelcilik sektörü ve ilaç sektörü olmak üzere dört sektörde yüzde 8 puanlık artış kaydediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.