Karadeniz’de sofraların vazgeçilmesi olan hamsi, bu yıl Türkiye karasularını erken terk ederek balıkçıları ve vatandaşları kendisine hasret bıraktı.
Karadeniz’de sofraların vazgeçilmesi olan hamsi, bu yıl Türkiye karasularını erken terk ederek balıkçıları ve vatandaşları kendisine hasret bıraktı. Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, AA muhabirine, hamsinin bu sezon Türkiye karasularında çok kısa süre kaldığını söyledi.
Bölgede önceki yıllarda 4-5 ay hamsi avcılığı yapıldığını belirten Bayrak, bu sürenin bu sezon 1,5 aya kadar gerilediğine dikkati çekti.
Hamsinin erken göçünde hava koşullarının önemli bir etken olduğuna işaret eden Bayrak, “Ancak tek sebebi budur diyemeyiz. Deniz kirliliği, deniz suyu sıcaklığının yüksek olması ve aşırı av baskısı da önemli etkenlerdendir. Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlar olarak bir gün hamsiye bu kadar hasret kalacağımızı düşünemezdik. Maalesef geldiğimiz nokta budur. Her kesim kendini gözden geçirmeli ve hamsinin tekrar karasularımızda daha fazla kalmasını sağlamalıyız.” ifadelerini kullandı.
Türk balıkçılarının hamsiyi avlamak için Gürcistan’a gittiğini anlatan Bayrak, şunları söyledi:
“Orada hamsi neden var, burada neden yok, iyi araştırılması lazım. Sonuçta bu durum hem balıkçıları hem de vatandaşları mağdur ediyor. Tezgahlarda hamsinin kilogramı 15 liradan satılıyor. Hamsi ucuz olması sebebiyle fakirin de zenginin de sofrasını süsleyen bir balık türüdür ama bu sezon itibarıyla lüks olmaya başladı. Herkes alamıyor. Bizim açımızdan tam bir hayalkırıklığı yaşanan bir sezon oldu. Artık umutlarımız gelecek sezona kaldı. İnşallah gelecek sezon da aynı durumla karşı karşıya kalmayız.”
AA