Arsin ilçesi Yolüstü Mahallesi’nde faaliyete geçirilmesi planlanan bakır işleme tesisi yöre halkının tepkisine neden oluyor. Önceki gün toplanan mahallenin ileri gelenleri büyük oranda tesise karşı çıkarken Prof. Dr. Özdemir, kullanılacak sistemin önemli olduğunu söyledi.
Arsin ilçesi Yolüstü Mahallesi’nde faaliyete geçirilmesi planlanan bakır işleme tesisi yöre halkının tepkisine neden oluyor. Önceki gün toplanan mahallenin ileri gelenleri büyük oranda tesise karşı çıkarken Prof. Dr. Özdemir, kullanılacak sistemin önemli olduğunu söyledi. TRABZON’UN Arsin ilçesi Yolüstü Mahallesi’nde faaliyete geçirilmesi planlanan bakır işleme tesisi yöre halkının tepkisine neden oluyor. Önceki gün toplanan mahallenin ileri gelenleri büyük oranda tesise karşı çıkarken, Yolüstü Mahallesi Muhtarı Mustafa Tiryaki, “İki türlü vebal var. Eğer zararlı olacaksa geleceğimiz kararacak. Eğer zararlı olmayacaksa da bunca insan istihdamdan mahrum kalacak.” dedi. KTÜ’den emekli kimyacı Prof.Dr. Mustafa Özdemir ise “Eğer yüzdürme sistemi uygulanacaksa önlemlerle zararın önüne geçilir. Ama blister sistemi kullanırsa asit yağmuru riski var” dedi.
Arsin’in Yolüstü Mahallesinde kurulması planlanan ve mahalle halkının tepkisine neden olan bakır işleme tesisiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Konuyla ilgili günebakış’a açıklamalarda bulunan KTÜ’den emekli kimyacı Prof.Dr. Mustafa Özdemir, “Flotasyon dediğimiz yani yüzdürme teknolojisinin gaz bakımından bir zararı olmaz. Bu sistemde sadece yüzdürme sırasında altta kalan ağır metaller sorun oluşturabilir. Bu altta kalan metaller yeraltı sularına zarar veriyor. Bunlar da temizlenir ve zarar vermeyecek bir şekilde güvenli bir yere nakledilirse zararın önüne geçilmiş olur. Ancak bir de blister dediğimiz bir yöntemle bakır üretimi yapılmaktadır. Bakır blister yapımı teknolojisi, kükürtlü bakır minerallerini ısıtarak, eriterek yapılan bir işlemdir. Bu işlem kükürtdioksit üretir. Bu da çevrede bir asil yağışına neden olabilir. Firma yetkilisi bizi aradı. Tesiste flotasyon yani yüzdürme işlemi yapacaklarını söyledi. İnşallah öyledir. Böyle olursa ve gerekli işlemler alınırsa çevreye bir zarar gelmez.” dedi.
Yolüstü Mahallesi Muhtarı Mustafa Tiryaki ise mahalle halkıyla zaman zaman konuyu istişare ettiklerini belirterek, “Firma yetkilileri henüz bizimle görüşmedi. Mahalle halkı olarak biz de araştırmalar yapıyoruz. Bu bakır işletmesinde yöntem nasıl olacak? Bu konuda net bir bilgi yok. Eğer yöremize zarar verecek bir sistem uygulanırsa buna asla izin veremeyiz. Burada iki türlü vebal var. Eğer zararlı olacaksa mahallemiz zarar görecek ve geleceğimiz kararacak. Eğer zararlı olmayacaksa da bunca insan istihdamdan mahrum kalacak, maden zenginliğimiz heba olacak. Bu nedenle net olarak nasıl bir bakır işletme tesisi olacağı ortaya konmalı. Son anlatılanlar yöremize zarar vermeyeceği yönünde. Ama biz temkinli bir şekilde hareket edeceğiz.” dedi.
Aydın GELLECİ
Günebakış