Milli Eğitim Bakanlığı 2012 yılından bugüne kadar idareci, öğretmen ve diğer personele yönelik açılan soruşturma sayısını açıklayamadı.
MEB bünyesinde öğrenci ve eğitimciler açısından yaşanan istismar ve şiddet olaylarına ilişkin CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in Aralık 2016’da verdiği soru önergesini yanıtlayan Bakan İsmet Yılmaz, “Bakanlığımız personeli hakkında inceleme/soruşturma işlemleri gerçekleştirilmektedir” derken hangi gerekçelerle kaç soruşturma açıldığını açıklamadı.
MEB’in 15 yılda istismar, taciz, şiddet, mobbing, yolsuzluk, rüşvet, zimmet, irtikap ve sosyal medya paylaşımları gerekçeleriyle açılan soruşturma sayılarını açıklamamasını aynı zamanda TBMM Eğitim Komisyonu üyesi de olan CHP’li İrgil, “Bakanlık ya verileri bilmiyor ya da sayı o kadar çok ki açıklamaya çekiniyor” sözleriyle değerlendirdi.
Söz konusu soru önergesine Bakan Yılmaz’ın 20 Nisan 2017 tarihli yanıtında şu ifadeler yer aldı:
“Kamu çalışanları, ilgili mevzuatında belirtilen esaslar çerçevesinde verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü olup bu görevlerin ilgili mevzuata göre yürütülmesinden yalnız amirlerine karşı sorumludurlar. Amir konumundakiler ise maiyetlerinde çalışan personelin görevlerini Anayasaya, kanunlara ve kurumlarınca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yerine getirip getirmediğinin takibini ve kontrolünü yapmakla yükümlüdürler. Ayrıca kamu çalışanlarına Anayasa ve kanunlar ile tanınan hakların yanı sıra ödev ve sorumlulukları yüklenmiş ve bazı yasaklar getirilmiştir. Ödev ve sorumlulukların ihlali veya yasaklanmış fiil ve hallerin ortaya çıkması durumunda hangi işlemin nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplin hükümlerini muhteva eder 124 ve devamındaki maddelerde ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiş olup, din, dil, ırk, mezhep ve sendikasına bakılmaksızın meri mevzuat hükümlerine aykırı hareket eden Bakanlığımız personeli hakkında inceleme/soruşturma işlemleri gerçekleştirilmektedir.