enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5193
EURO
36,0063
ALTIN
3.003,45
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
10°C
Trabzon
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
13°C

TESOB’un projesiyle Trabzon’un ahşap hediyelik eşya sektörü gelişiyor

TESOB’un projesiyle Trabzon’un ahşap hediyelik eşya sektörü gelişiyor
31.07.2024 15:37
38
A+
A-

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) tarafından Mobilyacı İş adamları Derneği (MOBİAD) ortaklığıyla uygulanan Gençler CNC Tezgâhı ile İş Hayatına Atılıyor Projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Proje kapsamında 15 kadın, 15 erkek ve 5 özel gereksinimli bireye eğitimler verildi, istihdama katılmalarına ve iş kurmalarına destek sağlandı.
YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Ahşap hediyelik eşya üretimi sektöründe dışa bağımlı olan Trabzon’un bu sektördeki payını artırmayı amaçlayan projenin kapanış toplantısına Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Dr. Varol Dur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ersoy Günay, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü, Yomra Kaymakamı Oğuzhan Ocak, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, TESOB Başkanı Metin Kara, MOBİAD Başkanı Vedat Muhcu, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, KKTC Trabzon Başkonsolosu Erek Çağatay, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Valeri Timaşov, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer, SGK İl Müdürü Erdem Akbay, İŞKUR İl Müdürü Servet Kaba, Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Günçavdı, DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Turizm İl Müdürü Tamer Erdoğan, Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, Halkbankası Trabzon Bölge Müdürü Kazım Şahin, Konya ESOB Başkanı Muharrem Karabacak, Tokat ESOB Başkanı Fehmi Çankaya, Bayburt ESOB Başkanı Zekeriya Mevlütoğulları, TESOB Yönetim Kurulu üyeleri, esnaf ve sanatkar odası başkanları ile diğer ilgililer katıldı.
KARA: PROJEMİZİN TEMELİNDE İMALAT, İSTİHDAM VE KATMA DEĞER VAR
TESOB Başkanı Metin Kara, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak hem ulusal hem de uluslararası alanda çok sayıda proje uyguladıklarını ifade ederek, “Bu projelerin içeriğinden bahsetmeyeceğim fakat ifade etmek isterim ki beni en çok heyecanlandıran proje bu projemiz oldu” dedi. Kara sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü projemizin temelinde imalat var; projemizin temelinde işsiz gençlerimizi istihdama kazandırmak var, projemizin temelinde ilimiz ve ülkemiz turizmine, ekonomisine katma değer sağlayacak birçok çıktı var. Projemiz kapsamında KTÜ Orman Endüstri Mühendisliği Fakültesi’nde bir imalathane oluşturduk. İmalathanemize 2 adet lazer kesim makinesi, 1 adet UV baskı makinesi, 1 adet CNC makinesi ve çok sayıda küçük el aletlerinden oluşan makine ve ekipman alarak uygulamalı eğitimlerimizi bu alanda gerçekleştirdik. Kursiyerlerimiz bu makineler üzerinden ahşap hediyelik eşya ve hobi ürünleri imalatı yapma konusunda teorik eğitimler aldılar, uygulamalı eğitimler gerçekleştirdiler ve bu alanda staj programına katılarak öğrendiklerini uygulamaya koyma fırsatı yakaladılar. Bu süreçte projemizin uygulanması için bizlere yer tahsisinde bulunan KTÜ Rektörümüz Sayın Hamdullah Çuvalcı’ya ve KTÜ Orman Endüstri Mühendisliği dekanı ile öğretim görevlilerine çok teşekkür ediyorum.”
“İLİMİZDE SATIŞI YAPILAN HEDİYELİK EŞYALARIN SADECE YÜZDE 10’U TRABZON’DA ÜRETİLİYOR”
Başkan Kara, Trabzon’da satışı gerçekleştirilen hediyelik eşya ve hobi ürünlerinin yüzde 70’i Çin’den, yüzde 20’si Konya, İstanbul, Ankara ve Bursa’dan geldiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlimizde satışı yapılan hediyelik eşyaların yalnızca yüzde 10’u Trabzon’da üretilmektedir. Projemiz ile inşallah dışa bağımlı olan bu sektörde ilimizin katkı oranını yükselteceğiz. Temennimiz eğitim aldıkları bu alanda tüm kursiyerlerimizin sürdürülebilir bir şekilde istihdam edilmesidir. İş hayatına da atılan kursiyerlerimiz inşallah yaptıkları ve yapacakları bu çalışmalarla ilimize, ülkemizde çok faydalı işler ortaya koyacaktır. Projemizin koordinatörü Erhan Eroğlu’na ve proje ekibine, İŞKUR İl Müdürümüz Sayın Servet Kaba ve ekibine teşekkür ediyorum. Her yardıma ihtiyacımız olduğunda esnaf ve sanatkarın yanında olan, desteğini esirgemeyen, çalışmalarımıza büyük ilgi ve alaka gösteren Sayın Valimiz Aziz Yıldırım’a da şükranlarımı sunuyorum.”
Proje Koordinatörü Erhan Eroğlu 12 ay süren proje kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı.
DUR: İŞVEREN VE İŞ ARAYANLARIN YANINDAYIZ
İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Dr. Varol Dur, projede emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu projede 35 kişi eğitildi ama yıllarca sürecek bir altyapı oluşturuldu. İŞKUR olarak her zaman sizlerin yanındayız. Hem iş arayanların hem işverenlere yönelik farklı programlarımız var” dedi.
GÜNAY: 6 MİLYON GENCİMİZ NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA YER ALMAKTADIR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ersoy Günay, IPA projeleri kapsamında 2007 yılından bu yana 830 milyon avroluk bin 162 proje uygulandığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Bu projelerin hayata geçirilmesiyle 1 milyon 100 bin vatandaşımızın hayatında fark yaratmanın gururunu yaşıyoruz. Söz konusu programlarla 33 bini aşkın dezavantajlı vatandaşımız mesleki eğitim, rehberlik, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanmıştır. 53 bini kadın olmak üzere 70 bin vatandaşımız iş gücü piyasasına katılmış ve 4 bin 500’ü aşkın kişi kendi işini kurmuştur. 21 mini aşkın kadın işverenimize mali destekler sağlanmıştır. EUROSTAT verilerine göre 84 milyonu aşan nüfusumuzda 15-29 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerimizden 6 milyonu ne eğitimde ne istihdamda yer almaktadır. Bu gençlerimizin iş gücü piyasasındaki karşılaştığı zorlukları çözmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
MUHCU: KURSU BİTİREN ARKADAŞMLARI İSTİHDAM EDECEĞİZ
Proje ortaklarından MOBİAD Başkanı Vedat Muhcu, “Çok güzel bir proje ortaya çıktı. Dolu dolu eğitimler oldu. Kursu bitiren arkadaşlara istihdam sağlamak için çalışmalarımız var. MOBİAD bünyemizdeki 4 – 5 arkadaşımız da şirket kurulumu içindeler ve mezun olan arkadaşlarımızı istihdam edeceğiz, ayrıca beraber firma kurma düşüncemiz var” dedi.
ÇUVALCI: BU TÜR PROJELERDE ARTIK YAPAY ZEKADAN DA YARARLANMAK GEREKİYOR
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı da bu tür projelerde mutlaka yapay zekanın da artık kullanılmaya başlanması gerektiğini vurgulayarak, “Turizm kenti diyoruz, bu ürünler turizm açısından da çok önemli. Bir satış noktası kurulması gerekiyor. Bu ürünler çok değerli. Hocalarımıza şunları söylüyorum sürekli; makale yazıyorsunuz ama piyasaya, sanayiye, endüstriye daha fazla dokunalım. Projede görev alan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Tek sıkıntımız bir araya gelmek. Aslında bu tür projelerde ortak akılla güzel işler yapılacak çok paydaş var şehrimizde” ifadesini kullandı.
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık da yaptığı selamlama konuşmasında projeyi gerçekleştiren TESOB’a ve proje ekibine teşekkür etti.
KAYA: ÜRETEN TOPLUMLAR GÜÇLENİRLER, AYAĞA KALKARLAR
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon’un en büyük sorununun işsizlik olduğunu vurgulayarak, “Her gün yüzlerce gencimiz tanıdıkları araya koyarak iş için yanımıza geliyorlar. Bu tüm yöneticilerimize özgü bir sorun. Sağ olsun bu kentte meslek odalarımız işsizliği çözmeye, üretmeye yönelik bir inisiyatif almışlar, değerli bir iş ortaya koymuşlar. Huzurunuzda teşekkür ediyorum herkese. 35 gencimiz inşallah üretimin bir parçası olacaklar, evlerine ekmek götürecekler. Bu çok değerli bir konu. Üreten toplumlar güçlenirler, ayağa kalkarlar. Üretmek zorundayız. Bu yolda adım atan gençlerimize, bu projeye uygulayanlara teşekkür ediyorum.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü de Trabzon’un ve Türkiye’nin ara eleman sorununa orta vadede çözüm bulmaya yönelik bu tür projeleri olumlu bulduklarını ve destekleyeceklerini vurguladı.
YILDIRIM: GENÇLERİMİZ ALDIKLARI EĞİTİMLE İSTİHDAMA KATILMA KONUSUNDA İLERLEME KAYDEDECEK
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım da konuşmasında, “Kapanış deniyor hep ama bu aslında başlangıçtır. Aslına bakarsanız ter temiz yeni sayfalar açıyoruz. Gençlerimiz burada gördükleri eğitimle, çok daha güzel imkânlarla, inşallah iş bulma konusunda istihdama katılma konusunda ilerleme kaydedecekler. Eskilerin sözü var; ‘alet işler, el övünür’ derler. CNC tezgâhları bugünün en önemli makinelerinden. Üretim olmadan olmaz. Üretim yapacak olanların da eğitimli ve donanımlı olmaları önemli. CNC tezgâhları boş kalmamalı. Gençlerimiz, toplumun en dinamik ve potansiyel sahibi kesimidir. Ancak, eğitim ve istihdam imkânlarından yoksun kalan gençler hem bireysel gelişimlerini tamamlayamazlar hem de toplumsal kalkınmaya katkıda bulunma fırsatını kaybederler. Bu durum hem ekonomik hem de sosyal açıdan ciddi sonuçlar doğurur” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından kursiyerlere ve proje ekibine protokol tarafından başarı belgeleri ve plaketleri takdim edildi.

TESOB

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.