TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Şehrimiz için çok önemli olan turizm sezonunun öncesindeyiz. Trabzon coğrafi dezavantajları sebebi ile bir sanayi şehri olma noktasında eksik kalmışsa da jeopolitik konumu ile tarihin her döneminde önemli bir ticaret kenti olmuş, önemli fırsatlar yakalamıştır. Körfez ülkeleri ile yaşanmakta olan turizm faaliyetleri de bugünün en değerli ticaret fırsatlarından biridir. Bunun yanı sıra Trabzon, fındık, somon, mobilya gibi çeşitli sektörlerde ülkemizin ihracatına önemli katkılar yapan sanayi firmaları ile de bizleri gururlandırmaktadır” dedi. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye genel ve yerel seçimler derken uzun bir dönemi seçimlerin konuşulduğu, icraatların durağanlaştığı bir ortamda geçirmiştir. Artık ülkemizin önünde uzun bir dönem seçim yoktur. Bu zaman dilimi iyi kullanılmalı, şehrimizin yerel sorunları ivedilikle çözüme kavuşmalıdır. Bu noktada başta da söylediğim gibi şehrimiz ticareti için çok önemli olan Körfez Turizminin tüm paydaşları birlik olmalıdır. Valiliğimizin önderliğinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Turizm Konseyimizin koordineli çalışmaları ile her sezona bir önceki sezonun eksikleri giderilerek hazırlanılmalıdır. Bu noktada Trabzon Havalimanının modernizasyon çalışmaları da çok değerli olup umuyoruz ki tamamen sonuçlanmasa da sezon trafiğini rahatlatacak şekilde düzenlenecektir. Yapımı devam eden 2 bin 800 metrekareye inşa edilen Yeni Dış Hatlar Gelen Yolcu Terminalinin şehrimize yakışır bir modernlikte ve işlevsellikte olacağını umuyoruz. Elbette ki turizm konusunda şehrimiz tüccarına ve esnafına da düşen sorumluluklar vardır. Turizm şehri Trabzon olgusunun iyi anlaşılması, doğru fiyat politikaları ile hareket edilmesi, maliyet hesabından daha önemli olarak eğitimli ve güler yüzlü personel tercih edilmesi, Trabzon insanının içinde olan misafirperverliğin turiste en iyi şekilde gösterilmesi gelecek yıllara yayılacak bir süreklilik için çok önemlidir. Turizme yeni destinasyonlar kazandırılması ve turizmin yaz aylarından çıkartılarak kış aylarına da yayılması noktasında Önceki dönem Bakanlarımızdan Sayın Faruk Nafiz Özak’ın uzun yıllardır mücadele verdiği ve odamızın da desteklediği Çakırgöl Kış Turizm Merkezi projesini çok değerli buluyoruz. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da gerçekleşen toplantıda Çakırgöl Turizm Merkezi Yönetim AŞ’nin kurulması çalışmalarına başlanması görüşülmüş, Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde altyapı projelerinin hazırlanması ve kararlı adımlar atılması noktasında fikir birliğine varılmıştır. Umuyoruz ki bu proje gastronomi ve sağlık turizminde yaşanacak olumlu gelişmelerle birlikte Trabzon turizminin 12 aya yayılmasına vesile olur.”
Toplantıda daha sonra TTSO’nun mayıs ayı faaliyetlerinin yer aldığı film gösterildi ve Proje Ofisi Koordinatörü Cengizhan Sungurlu sürdürülen projelerle ilgili sunum yaptı.
ÇELEBİ: ÜYELERİMİZİN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi geçtiğimiz günlerde yapılan Turizm Değerlendirme toplantısından bahsederek şunları söyledi:
“Bu toplantıya kimleri çağırdık? Başta valimiz vardı. Valimizin acil bir toplantısı çıkması dolayısıyla Vali Yardımcısı geldi. Büyükşehir Belediyesi de genel sekreter düzeyinde katıldı. İlçe belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız, bu sektörle ilgili olan dernekler ve bizim kendi üyelerimiz ve turizme yakın olan elimizden geldiği kadar dernekleri ve kuruluşları çağırmaya çalıştık. TÜRES Derneği var. Genelde apart, pansiyon ağırlıklı ve ufak otellerin bulunduğu bir dernek. Bu arkadaşlar kayıt dışı diye isimlendiriliyor bir kesim tarafından. Hepsi odamız üyesi, vergi dairesi kayıtları var, işçi çalıştırıyorlar. Biz kayıt dışına her zaman karşı olduğumuzu söylüyoruz. Bu arkadaşlarımızı da en son toplantıya çağırdık. Bizim kayıt dışı işletmelerle her zaman mücadelemiz var. Zaten son toplantının büyük bir bölümü de bu konuya ayrılmıştı. Oteller Birliği’ndeki arkadaşımız, o arkadaşımızın gelmesinden rahatsız oldu, terk edip gitti ve daha önce hazırladıkları bir yazının arkasına Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ekleyerek yayınladılar. Bizi sonradan bu ilana eklemelerinin sebebi şu; TÜRES Derneğini niye toplantıya çağırmışız. Biz üyemiz olan herkesi çağıracağız. İçimizde buna karşı olan var mı? Üyemizle ilgilenmeyeceğiz diye bir şey olabilir mi? Eğer bu kişilerin ruhsatları yoksa, bu ruhsatları alamıyorlarsa buradaki kolluk kuvveti Trabzon Ticaret Odası değil, belediyelerdir. Eğer turizm belgesi yoksa bakanlıktır. Biz buna bakmayız. Bizim üyemizdir ve üyelerimizin yanında olacağız. Ayrıca şunu da söyleyeceğiz; eksik maddelerinizi düzeltin. Ama ben benim kolluk kuvvetlerim yok, ben bunların uygulamasını yapamam. Beni bağlayan bu taraf değil. Olayın o tarafı belediyeleri, Turizm Bakanlığını bağlar. Bu arkadaşlardan 50’nin üzerinde firma belgelerini tamamladı. Daha eksik belgelerinin tamamlayacak firmalar var tabii ki. Genellikle belediye yangın ruhsatında tıkanıyorlar. Bu eksiklerini tamamlamak için çalışıyorlar, mücadele veriyorlar. Biz kanuna karışacak değiliz. Devlet bu eksiklerin tamamlanmasını istiyorsa yapılması gerek. Ama benim üyemse sonuna kadar arkasındayım. Fuarlara katılırken verdiğimiz paralarda o arkadaşların da aidatları var. Öyle ilan vererek kimse Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının ismini lekeleyemez. Bir kez daha söylüyorum, üyelerimize sahip çıkacağız, ruhsat almaları konusunda elimizden gelen desteği vereceğiz. Bu üyelerimizi dışlayamayız. Biz fiyat istikrarımızı sağlamalı, personelimizi eğitmeliyiz. Bizim kayıt dışı dediğimiz olay, evlerini turizm sezonunda kiralayanlardır. Bize gelen her şikâyeti TOBB kanalıyla Bakanlıklara iletiyoruz. Bu kanunlar odaların yolladıkları talep ve çözüm önerileri sonucu çıkarılıyor.”
“TTSO TURİZME DESTEK VERMİYOR DİYEN NANKÖRLÜK YAPIYOR”
Başkan Çelebi, kimse turizme destek vermezken oda olarak bu konuda çalışmalarını yürüttüklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimse kusura bakmasın; ellerini taşın altına koysunlar. ‘Ticaret ve Sanayi Odası yapsın’ diyorlar. Kimin parasıyla yapsın. Buradaki paralar yalnız turizmle ilgili olan şirketlerin parası değil ki. Bu paralar 12 bin üyenin parası. Ben inşaattan aldığımı, madencilikten aldığımı, balıkçılıktan aldığımı turizme yatırıyorum. Bunun da bir sınırı var. TTSO turizme çok destek vermiyor diyorlarsa nankörlük yapıyor. Öyle bir durum yok. Biz gece gündüz turizmle yatıp kalkıyoruz. Bütün çalışmalarımızı görüyorsunuz. Turizm o yana, turizm bu yana. Bu tür arkadaşlara burada sitemim var. Ben her üyeme sahip çıkarım. Beni ilgilendiren tarafı ile ilgilenirim. Eğer belediyeyi ilgilendiren tarafı varsa belediye gereğini yapsın. Bakanlığı ilgilendiriyorsa bakanlık gereğini yapsın.”
TTSO