Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Nahçivan Devlet Üniversitesinin organize ettiği II. Uluslarası Apiterapi ve Doğa Kongresi Trabzon’da başladı.
Prof.Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen töreni Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, KTÜ Rektörü Pnof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Nahçivan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elbrus İsayev, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon Arı Yetiştiriciliği Başkanı Yusuf Aksoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programda konuşma yapan Vali Yıldırım, “Konunun ilgililerinin malumu olduğu üzere Apiterapi; arı ile birlikte bal, balmumu, arı poleni, propolis, arı sütü, apilarnil ve arı zehri gibi arı ürünlerinin koruyucu ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi olarak kullanılması biçimidir.
Konunun teknik ve mevzuat tarafına burada biraz önce tafsilatlı olarak değinildiği için girmeye gerek duymuyorum. Arıcılığın Trabzon’daki potansiyeli ve ilimiz açısından önemine değinerek kongreden doğacak muhtemel faydaları önemsiyorum.
Türkiye arıcılığının yaklaşık %15’i Trabzon başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde bulunan illerimizde yapılmaktadır. Bu, ülkemiz ve şehrimiz açısından önemli bir potansiyeldir.
Trabzon’un gerek bitki çeşitliliği gerekse ormanlık alanları ile Türkiye bal üretiminde çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Buna bağlı olarak bal kalitesinin de yüksek olduğu açıktır. Pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da Karadeniz Teknik Üniversitemizde görevli akademisyenlerimizin bilimsel destekleriyle arıcılarımız ve farklı alandaki girişimcilerimiz ile işbirliği içinde olduklarını biliyorum. Bu durumun tarımda, hayvancılıkta, sanayide, turizmde ve diğer girişimcilik alanlarında şehrimiz açısından önemli bir imkân olduğunu düşünüyorum. Akademisyenlerimizin bu işbirliği ve bilimsel destekleri devam ettikçe şehir olarak her alanda daha nitelikli işlere imza atmamız kaçınılmazdır.
Bu münasebetle bilimsel birikimlerini şehrimizin ve ülkemizin her alanda kalkınmasına katkı için sunan Karadeniz Teknik Üniversitemiz ile birlikte Trabzon ve Avrasya Üniversitelerimiz ve onların akademik, idari personeline teşekkürlerimi sunuyorum.
Mühendislik, sağlık bilimleri ve doğa bilimlerinde araştırma yapan bir grup araştırmacı tarafından kurulan APITERAPİ VE DOĞA ARAŞTIRMA GRUBU’nun bu yıl ikincisini düzenlediği APITERAPİ VE DOĞA kongresine katılmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum.
APITERAPİ VE DOĞA ARAŞTIRMA GRUBU’nun, patent ve sanayi iş birliği projeleri ile ülkemiz adına bilime sundukları değerli katkılardan ve gayretli çalışmalarından dolayı kendilerini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.
13 farklı ülkeden katılımcıların iştirakiyle toplam 97 bildirinin sunulacağı bu kongrenin apiterapi başta olmak üzere doğa bilimleri üzerine yeni çalışmaların incelendiği, deneyimlerin paylaşıldığı ve yeni bakış açılarının kazanıldığı değerli bir platform olacağına kuşku yoktur. Kongrenin bu alanda daha sonra yapılacak çalışmalara kaynaklık teşkil edeceğini düşünüyor, hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Bu vesile ile “2. Uluslararası Apiterapi ve Doğa Kongresi”nin ev sahibi Karadeniz Teknik Üniversitesine, kongreye katkı sunan Nahçivan Devlet Üniversitesine ve organizasyonda emeği bulunan tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyor, siz saygıdeğer katılımcıları muhabbetle selamlıyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Yıldırım ve beraberindekiler stantları gezdi.
Kongre 8-10 Mayıs 2024 tarihe kadar Prof.Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde devam edecek.
Trabzon Valiliği