enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Yağmurlu
12°C
Trabzon
12°C
Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Ticareti Yok Lezzeti Çok

Karadeniz’in verimli topraklarında yetişen tahıllardan biri olan mısır, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ticari amacı değil temel besin kaynağı olarak yetiştirilip doğal yollarla işleniyor ve meşhur lezzetlerin başrolü oluyor.

Ticareti Yok Lezzeti Çok
25.07.2018 17:42
168
A+
A-

Önemli tahıllardan biri olan mısırın yetiştiği bölgeler başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere ikinci bölge olarak Karadeniz Bölgesi daha sonra Marmara ve Ege Bölgeleri geliyor. İç bölgelerde ise üretimi az olmasıyla beraber sulanabilir alanlarda yetiştiriliyor. Mısır, diğer tahılların aksine yazları yağışlı geçen ya da bol nemli iklimlerde yetişiyor. Doğu Karadeniz Bölgesi mısır yetiştirmeye uygun iklime sahip olduğu için yetiştirilmesi kolay oluyor. Ancak Doğu Karadeniz’de halkın temel besin maddesi olduğu için bölgenin ticaretinde etkili olmuyor

MISIRDAN MISIR UNUNA

Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Yazılıtaş Köyü’nde yaşayan Fadime DURMUŞ (75), “İlkbahar mevsiminde tarlaya ekilen mısırın sonbahar ayına kadar gelişip hasatının yapıyoruz” diyerek “Tarlalarımız, engebeli arazide bulunduğu için traktör kullanamıyoruz ve mısırın hasatını insan gücüyle yapıyoruz” açıklamasını yaptı. Durmuş, mısırın hasatı yapıldıktan sonra irat akşamlarında komşuların yardımıyla mısırları kabuklarından soyup, un yapılacak mısırların ayrılıp, çetenlere ve serenderlere koyulduğunu söyleyerek, “Mısırlar kış mevsimi boyunca çetende ya da serender de kurutulur daha sonra ilkbahar mevsiminde de buralardan çıkarılıp, çitte dövülür, kumuşundan tane tane ayrılır“dedi. İlkbahar mevsiminin gelmesiyle eriyen kar suyunun, akım gücü sebebiyle mısırları su değirmenine götürdüklerini söyleyen Durmuş, “Değirmende mısırı öğüttükten sonra un elde ediyoruz ve bu unla yemek ve ekmek yapıyoruz” dedi. Su değirmeni dışında el değirmenlerini de kullanıp mısır öğüttüklerini belirten Durmuş, “Bazen değirmene gidemediğimizde el değirmenini kullanıp idarelik mısır unu elde ediyoruz” dedi. Durmuş sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mısır unundan birçok lezzet yapıyoruz. Mısırın haşlaması, közde pişirilmesi ve çorbasının yapılmasının dışında ununu kullanıyoruz. Lezzetlerin en başında meşhur mısır ekmeği ve kuymak geliyor. Daha sonra lahana yemeği, hamsi tava ve daha bir çok yemekte kullanılıyor.”

Haber: Büşra Bal

Haberim Hamsi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.