Trabzon’dan yılın ocak-nisan döneminde 30 milyon 193 bin dolarlık balık ve işlenmiş ürün olarak balık yağı ve unu ihraç edildi.
Trabzon’dan yılın ocak-nisan döneminde 30 milyon 193 bin dolarlık balık ve işlenmiş ürün olarak balık yağı ve unu ihraç edildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yapılan derlemeye göre, yılın 4 aylık döneminde Trabzon’dan 15 bin 476 ton balık, balık yağı ve unu ihraç edilerek, karşılığında da 30 milyon 193 bin 645 dolar gelir sağlandı.
Kentten geçen yılın aynı döneminde de 2 bin 717 ton su ürünleri ve mamulleri ihracatı karşılığında 6 milyon 212 bin 47 dolar gelir sağlanmıştı. Söz konusu dönemde yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 470, değerde ise yüzde 386 arttı.
Trabzon’dan ayrıca geçen yıl 6 bin 676 ton su ürünleri ve mamulleri ihraç edilerek, karşılığında da 13 milyon 835 bin 353 dolar gelir elde edilmişti. Bu yılın 4 aylık döneminde yapılan ihracat, geçen yıla göre de yaklaşık 2 kat yükseldi.
– “Su ürünleri ihracatında Trabzon liderliğe koşuyor”
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon’dan yapılan su ürünleri ihracatının her geçen yıl katlanarak arttığını söyledi.
Su ürünleri ihracatında Trabzon’un liderliğe koştuğunu dile getiren Kalyoncu, su ürünlerinin, Trabzon’dan en fazla ihracatı yapılan dördüncü sektör konumuna geldiğini belirtti.
Kalyoncu, ihracata yönelik ürün üreten ve Avrupa Birliği standartlarına sahip üretim tesisi sayısının da her geçen gün arttığını vurgulayarak, Trabzon’dan su ürünlerinden dondurulmuş balıkların, Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edildiğini ifade etti.
Karadeniz somonunun da Japonya’dan çok yüksek talep gördüğüne dikkati çeken Kalyoncu, Japonya’ya yönelik ihracatın da önemli potansiyele ulaşacağını kaydetti.
– “Balık yağı Danimarka, Norveç, Peru, Vietnam ve Kolombiya’ya ihraç edildi”
Kalyoncu, balık unu ve yağının da sektör ihracatının en büyük bölümünü oluşturduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda üretilen balık yağı Danimarka, Norveç, Peru, Vietnam ve Kolombiya’ya ihraç edildi. Karadeniz Bölgesi’nde de su ürünleri ihracatında Trabzon, Samsun’dan sonra ikinci sırada yer aldı. Özellikle Karadeniz somonuna gösterilen yoğun ilgi ve talep nedeniyle önümüzdeki dönemde Trabzon’dan yapılan ihracatın çok daha üst rakamlara ulaşacağını ve bu talebe bağlı olarak da ilde balık işlemesine yönelik tesis yatırımlarında önemli artış olacağını düşünüyorum.”
İhracatın bölge ve il ekonomisine daha fazla katkı sağlamasını beklediklerini ifade eden Kalyoncu, “Yatırımcılarımızın su ürünlerini daha fazla katma değerli ürün olarak işleyerek ihraç etmeleri, il ve bölge ekonomisine büyük katkı yapacaktır. Dondurulmuş balık yerine su ürünlerini nihai tüketime hazır, marinat, füme hazır konserve ürün şeklinde ihracatı sektöre daha çok katma değer sağlayacaktır.” dedi.
AA