Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü, çocukların sebze tüketimini artırmak için ıspanak, kırmızı turp ve havuç püreleri kullanarak makarna üretti. Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, erişteden oluşan daha sağlıklı makarnalar üretmek için çeşitli sebzeler kullandıklarını ve renkli makarnalar elde ettiklerini belirtti.
Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü, çocukların sebze tüketimini artırmak için ıspanak, kırmızı turp ve havuç püreleri kullanarak makarna üretti. Alan şefi Sibel Özdemir, öğrencileriyle özellikle kışlık yiyecek hazırlığı yapan kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alan erişte hamurunu renklendirmeye karar verdi.
Un, su, yumurta, tuz ve nişastanın yanı sıra ıspanak, kırmızı turp ve havuç püresi kullanarak besin değeri yüksek renkli hamur elde eden Özdemir ve öğrencileri, bir süre dinlendirdikleri hamuru daha sonra oklavayla açıp şekillendiriyor. Farklı renk ve şekilde hazırlanan makarnalar, özellikle sebze tüketimi konusunda isteksiz çocukların da ilgisini çekiyor.
Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitüde 2 yıl mesleki eğitim atölye çalışmalarına katılan öğrenci ve kursiyerlerin, kendi bölümlerinde yiyecek içecek alanında ustalık belgesi alarak iş yeri açmaya hak kazandığını söyledi.
Atölye çalışmaları kapsamında Türk mutfağında eriştelerle ilgili araştırma yaptıklarını anlatan Karabina, erişteden oluşan daha sağlıklı makarnalar üretmek için çeşitli sebzeler kullandıklarını ve renkli makarnalar elde ettiklerini belirtti.
Karabina, farklı renklerdeki makarnaların daha vitaminli ve lezzetli olduğuna inandıklarını dile getirerek, çalışmadan dolayı alan şefi ve öğrencileri kutladı.
– “Eriştenin 4 bin yıllık tarihi geçmişi var”
Enstitüde yiyecek içecek hizmetleri alanında 27 yıldır usta öğrenci olarak çalışan Alan Şefi Sibel Özdemir ise ders kapsamında araştırma yaptıkları eriştenin, Türk tarihiyle özdeşleşmiş bir makarna çeşidi olduğunu ifade etti.
Eriştenin 4 bin yıllık tarihi geçmişi olduğunu kaydeden Özdemir, “Eriştede Türkler’in damgası vardır. Makarnanın da her ne kadar İtalyanlar’a özgü olduğu söylense de dünyaya yayılmasında Türkler’in büyük payı olmuştur.” dedi.
Özdemir, çocuklara besin değeri yüksek yiyecekleri sevdirme ve yedirmeyi amaçladıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Renkli makarnaları yaparken doğal renginin dışına çıkmak istedik. Normalde tüketmekte zorlandığımız sebzelerin püre hallerini harcın içerisine katarak hem daha besleyici hem de renkli hamur haline gelmesini sağladık. Ispanak besin değeri çok yüksek fakat çocukların fazla tüketmediği besin. Biz de hamura katarak makarna haline dönüştürdük. Kokusu ve tadı olmadığı için yerken de anlamayacaklar. Havuç ve kırmızı turptan da makarna yaptık. İçerisinde protein bakımından besleyici malzemeler olduğu için çocukların yemesi çok yararlı olacaktır.”
Doğal renkli de dahil erişte hamurundan 4 farklı renkte makarna elde ettiklerini belirten Özdemir, “Özellikle ıspanaklı makarnaya ilgi çok fazla. Çocuklar da çok sevdi. Hamura girebilecek diğer sebzelerle de denemeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.
Özdemir, dışarıdan sipariş alabildiklerini ifade ederek, sebzeli makarnayı denemek isteyenlerin Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünün internet sitesinden kendilerine ulaşabileceğini söyledi.
AA