enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2400
EURO
37,0704
ALTIN
3.017,50
BIST
8.919,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
18°C
Trabzon
18°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
17°C

Türk Ve İskoç Edebiyatı Trabzon’da Buluştu

Türk Ve İskoç Edebiyatı Trabzon’da Buluştu
24.10.2024 12:08
9
A+
A-

Trabzon Edebiyat Festivali (UTEF), edebiyatseverleri şehrin 18 ilçesine yayılan etkinliklerle bir araya getiriyor. Festivalin ikinci gününde Leman Şenalp, Walter Scott ve Robert Burns anıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde, ilçe belediyelerinin desteği ve UTEFDER iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali (UTEF), şehrin dört bir yanında geniş katılımla devam ediyor. 18 ilçeye yayılan etkinlikler, edebiyatseverleri kültür ve sanatla buluştururken, yazar buluşmaları, şiir dinletileri, paneller ve sergiler gibi pek çok farklı etkinlik festivalin dinamizmini artırıyor. Festivalin ikinci gününde, hem Türk hem de İskoç edebiyatının iki önemli figürü olan Leman Şenalp, Walter Scott ve Robert Burns anıldı.

TEVFİK SERDAR’DA LEMAN ŞENALP’E SAYGI
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi’nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye’nin kütüphanecilik ve bibliyografya alanında öncü isimlerinden Leman Şenalp, “Neden Leman Şenalp?” başlığı altında anıldı. 1924 yılında Bursa’da doğan Şenalp, Türkiye’nin Milli Kütüphane’sinin kuruluşunda yer almış ve kütüphanecilik alanında önemli çalışmalara imza atmıştır. İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde yöneticilik yapan Şenalp, Türk Kütüphaneciler Derneği’nin başkanlığını da yürütmüş ve alanındaki üstün hizmetleriyle 1995 yılında ödüle layık görülmüştü.

TRABZON ÜNİVERSİTESİ’NDE İSKOÇYA RÜZGARI
Trabzon Üniversitesi’nde gerçekleşen panellerde ise İskoç edebiyatının iki büyük ismi Walter Scott ve Robert Burns öne çıktı. “Neden Walter Scott?” başlıklı panelde, 18. yüzyılın en önemli tarih romancılarından biri olan Walter Scott’un eserleri ve edebi mirası konuşuldu. İskoçya doğumlu Scott, sadece İskoçya ve İngiltere’de değil, tüm Avrupa, Avustralya ve Kuzey Amerika’da da geniş bir okur kitlesine ulaşmış, tarihsel roman türünün öncülerinden biri olarak anılmaktadır. Panelde, Scott’un romanları üzerinden şehir, yöre ve kültürel iletişim ele alınarak, onun uluslararası edebiyat üzerindeki etkisi tartışıldı.

KÜLTÜREL KİMLİĞİN SEMBOLÜ
Robert Burns ise “Söz ve Müzik: Folklorik Tarih ve Felsefi Bakış Açısıyla Dinlemek” başlığı altında ele alındı. İskoçya’nın milli şairi olarak bilinen Burns, romantizm akımının önde gelen temsilcilerinden biri olarak değerlendirilirken, yazdığı halk şarkıları ve şiirlerin İskoç kültürünün önemli bir parçası olduğu vurgulandı. Burns’ün doğum günü İskoçya’da ulusal bir bayram olarak kutlanmakta ve şiirleri, İskoçya’nın kültürel kimliğinin sembolü olarak kabul edilmektedir. Programların ardından Akçaabat Evleri’nde söz ve müzik gecesi düzenlendi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.