enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
10°C
Trabzon
10°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C

“Hedefimiz Trabzon’un bir ürününe Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret almaktır”

“Hedefimiz Trabzon’un bir ürününe Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret almaktır”
08.02.2024 12:03
114
A+
A-

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Antalya’da düzenlenen 30. Uluslararası Food Product Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı kapsamında düzenlenen Türk Turizminde Gastronominin Yeri konulu panele katıldı.
Moderatörlüğünü Şef Yıldız Öz Samaha’nın yaptığı panelde konuşmacı olarak Çelebi’nin yanı sıra Şatıroğlu Konağı işletmecisi Osman Şatıroğlu, Turizoom İnternational Otel Yönetim Kurulu Başkanı ve TGA Danışma Kurulu Üyesi Ali Can Aksu ile TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkan Yardımcısı Şebnem Urgancıoğlu yer aldı.
“AMACIMIZ TRABZON’U GASTRONOMİ TURLARI DÜZENLENECEK BİR YER HALİNE GETİRMEKTİR”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, panelde yaptığı konuşmada, dünyada en fazla gelişme gösteren turizm çeşitleri arasında son yıllarda gastronomi turizminin ön plana çıktığını hatırlatarak, “Yapılan anketlere göre turistlerin yüzde 88’i, destinasyon tercihi yaparken orada tadacağı lezzetlere çok önem verdiğini belirtiyor. Biz de turizmde tek bir kanala bağlı kalmadan geleceği planlayarak ilerlemekteyiz. Bu nedenle sağlık turizmi, yayla turizmi, kültürel turizm, kongre ve fuar turizmi gibi alternatifler üzerinde yoğunlaşıyoruz. Gastronomi turizmi de bu dallar arasında ön sıraya çıkıyor. Trabzon’un geniş mutfak kültürünü, gizli kalmış lezzetlerini ortaya çıkarmak adına çalışmalar yapıyoruz, birçok çalışmayı destekliyoruz. Amacımız Trabzon’u gastronomi turizminde Türkiye’nin önemli noktalarından biri yapmaktır. Doğal ve taze ürüne ulaşabilme açısından en iyi noktalardan biri olan Trabzon’un mutfak kültürünü daha geniş kitlelere tanıtmayı, Trabzon’u Gastronomi Turlarının düzenleneceği bir destinasyon haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
“TÜRK SOMONU ÖNEMLİ BİR LEZZET HALİNE GELDİ”
Başkan Çelebi, Trabzon’un gastronomisini geliştirme doğrultusunda oda olarak son yıllarda birçok çalışma yaptıklarını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda ihracatta ön plana çıkan Türk Somonunun tüketimini artırmak, şehir gastronomisinde önemli bir figür haline getirmek için 2021 ve 2023 yıllarında Somon Lezzetleri Festivali düzenledik. Ayrıca somon lezzetlerinin yer aldığı bir kitap da bastırdık. Ünlü şeflerimizin katılımıyla düzenlediğimiz bu festivali sürdürmeyi planlıyoruz. Ayrıca Trabzon’da turizmin 12 aya yayılması amacıyla düzenlenen ve odamızın da desteklediği Denizden Dağlara Trabzon Projesinden önemli geri dönüşler alındı. Trabzon Olgunlaşma Enstitümüzün gastronomiye yönelik önemli çalışmaları kapsamında Trabzon florasında yer alan otlardan hazırlanabilecek lezzetlerin sunulduğu ulusal ve yerel şeflerimizin katılım sağladığı Ot Lezzetleri Festivali 2022’de gerçekleştirildi. Bu tür çalışmalarımız sürecek.”
“GASTRONOMİ EĞİTİMİ VERİLECEK KURUMLAR AÇILMALIDIR”
Başkan Çelebi, Trabzon’un ne kadar zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunun ortaya çıkarılması ve bunun sürdürülebilir olması açısından gastronomiyle ilgili eğitim verilen okullarım ve kurumların sayısının artırılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Türkiye’de bu konuda aşama kaydeden şehirlerdeki iyi uygulama örneklerini şehrimize getirmeyi amaçlıyoruz. Bu anlamda yeni şeflerin yetiştirileceği Mutfak Akademisini odamızın da destekleriyle hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca Trabzon gibi önemli bir turizm şehrinde mutlaka olması gerektiğine inandığımız, gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün de yer aldığı bir Turizm Fakültesi de acil ihtiyacımızdır.”
“KUYMAK VE DİĞER LEZZETLERİMİZ İÇİN COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, gastronomi turizminde coğrafi işaretli ürünlerin önemli bir yeri olduğunu da vurgulayarak, “Türkiye’de belediyeler, ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsaları başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş coğrafi işaretli ürün sayısını artırmak için önemli uğraş veriyor. Bu anlamda TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na da buradan teşekkür ediyorum. Her toplantımızda coğrafi işaretli ürünler konusunda bizi motive ediyor ve daha iyi çalışmamızı sağlıyor” dedi. Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akçaabat Köftesi, Hamsiköy Sütlacı, Sürmene Pidesi Trabzon’un coğrafi işaretli gastronomi lezzetleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca yine gastronomide önemli olduğuna inandığım Tonya Tereyağı, Vakfıkebir Ekmeği, Arsin Foşa Fındığı, Yomra Elması ve Vakfıkebir Külek Peyniri de coğrafi işaretli ürünlerimiz arasında yer almaktadır. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ilimizin gastronomi turizmini ve altyapısını geliştireceğine inandığımız coğrafi işaret çalışmalarımız da devam etmektedir. İlimizin ve bölgemizin önemli lezzetleri arasında yer alan kuymak için coğrafi işaret tescili başvurusunu yaptık ve değerlendirme süreci devam etmektedir. Ayrıca Akçaabat Un Helvasının tescili için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aho Peyniri, Trabzon Karayemişi, Trabzon Hurması ve Trabzon Sarı Kurabiyesi de coğrafi işaret çalışmalarına başladığımız lezzetlerimiz arasındadır.
“HEDEFİMİZ AVRUPA BİRLİĞİNDEN COĞRAFİ İŞARET ALMAKTIR”
Çelebi, “Tüm coğrafi işaret çalışmalarını yaparken amacımız ilimizin geçmişten gelen gastronomi değerlerine sahip çıkmak, gelecek nesillere aktarmak ve lezzet peşindeki turistleri ilimize çekmektir. Coğrafi işaretli ürünler elbette önemli ancak; Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili almayı çok önemsiyoruz. Son olarak Aydın Memecik Zeytinyağı AB’den coğrafi işaret tescili alan 20. Ürünümüz oldu. Bizim de oda olarak en büyük hedeflerimizden birisi Trabzon’un ürünlerinden birine Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili almaktır” dedi.
“ÜRETİCİLER DE DESTEKLENMELİDİR”
Gastronomi turizminde organik, sağlıklı ve doğru ürüne ulaşabilmenin önemine de değinen Başkan Çelebi, “Bu nedenle üretimlerimizi mutlaka kontrollü şekilde ele almalı, ilaçlardan arındırmalı, şeflerimizin gerçek anlamda doğru ürüne ulaşabilmesini sağlamalıyız. Yani gastronomi turizminin önemli bir ayağı da bana göre üreticiyi desteklemekten geçiyor. Bu anlamda mutlaka bakanlıklarımıza da görev düştüğünü özellikle vurgulamak istiyorum” ifadesini kullandı.
ŞEFLERE SÜRMENE BIÇAĞI
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, 30. Uluslararası Food Product Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’na katılan Türkiye’nin önemli şeflerine, Trabzon’un coğrafi işaretli ürünü olan Sürmene Bıçağı hediye etti. Kendileri için özel yapılan şef bıçaklarını alan ünlü şefler Başkan Çelebi’ye teşekkür etti.

TTSO

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.