enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5330
EURO
36,1877
ALTIN
2.963,29
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
16°C
Trabzon
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

Balıkçılık ve Su Bilimleri Sempozyumu (SOFAS 2023) Gerçekleştirildi

Balıkçılık ve Su Bilimleri Sempozyumu (SOFAS 2023) Gerçekleştirildi
27.10.2023 15:39
8
A+
A-

Uluslararası Balıkçılık ve Su Bilimleri Sempozyumu’nun açılışı (SOFAS 2023) Trabzon’daki Ulusal Balıkçılık Gen Bankası’nın Konferans Salonu’nda yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB)-Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)-Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) iş birliğiyle düzenlenen SOFAS-2023 Sempozyumu’na 27 ülkeden 240 bilim insanı katılım sağladı.
Sempozyuma Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Yomra Kaymakamı Muhammet Öztabak, İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Ercan Küçük, Kamu Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ulvi Saran, TAGEM Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Halil Sözmen, GFCM Akuakültür Uzmanı Housman Hamza ve çok sayıda araştırmacı katıldı.
Sempozyumda konuşma yapan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Şehirler kendi kültürü ile doğar, büyür ve gelişir. Bu kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarabildiği derecede de gelişimini sağlar. Şehrimizin kadim kültüründe çok önemli bir yer tutan balıkçılık, ülkemiz tarım sektörünün dört alt sektöründen birisi olup, insan beslenmesine katkısı, sanayi sektörüne hammadde sağlaması, istihdam imkânı oluşturması ve yüksek ihracat potansiyeline sahip olması bakımından çok değerli bir konumdadır.
Bizler de bugün burada hem şehrimiz hem de ülkemiz açısından önemli bir çalışma olan; Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü iş birliği ile Gıda ve Tarım Örgütü-Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu tarafından birlikte düzenlenen 2. Uluslararası Balıkçılık ve Su Bilimleri Sempozyumu “SOFAS 2023” in açılışını yapmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu vesile ile de sizleri güzel şehrimiz Trabzon’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duymaktayım.
Malumunuzdur ki günümüz dünyasında sosyo-kültürel ve ekonomik açılardan çok hızlı bir değişim görülmektedir. Bu değişim iş alanı ve beslenme gibi alanlarda da etkisini fazlası ile göstermektedir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık sektörü yüz binlerce insana ekmek kapısı olduğu gibi gelişen ülkemizin, büyüyen nüfusunu beslemekte de ayrıca önemli bir kaynaktır. Bu bakımdan mevcut kaynaklarımızın rasyonel bir şekilde kullanılması başta yetiştiricilik olmak üzere elde edilecek üretim, artan nüfusumuzun protein ihtiyacının karşılanması, yeni istihdam alanlarının açılması ve ihracatımızın desteklenmesi açısından ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.
Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki günümüz dünyasında artık balıkçılıkta sürdürülebilirlik önemli bir konu arz etmektedir. Özellikle son yıllarda stokların hızla azalmasıyla birlikte daha da üzerinde durulan bir konu haline gelmiştir. Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır ki doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması halinde balık avcılığının sosyo-ekonomik devamlılığının önü de açılmış olacaktır.
Karadeniz’in en önemli balıkçılık merkezlerinden olan Trabzon’umuz, tarihî ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğindeki önemiyle de öne çıkan bir şehrimizdir. Karadeniz’in serin suları, bu bölgenin zengin su ürünleri çeşitliliğine büyük katkı sağlamaktadır. Bu kadim şehir, hem geleneksel balıkçılığın hem de artık modern akuakültürün merkezlerinden biri konumdadır. Bu özelliği ile de her geçen gün önemi daha da artan bir konuma gelmektedir. Bu bakımdan coğrafyamız, hem yerel ekonomiye hem de Türkiye’nin su ürünleri sektörüne büyük ve önemli katkıda bulunmaktadır.
Bu anlamda bugün açılışını yapacağımız bu değerli çalışma da alanda ve şehrimizde yürütülen bilimsel araştırmalar, sürdürülebilir uygulamalar ve su ürünleri endüstrisinin geleceğini şekillendirmede önemli bir role sahiptir.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından ilki 2022 yılında gerçekleştirilen kısa adıyla SOFAS sempozyumunun bu sene 2.sinin şehrimizde tekrar düzenlenmesi ve geçtiğimiz yıl 22 ülkeden yaklaşık 200 kişinin katıldığı toplantıya bu yıl da benzer şekilde katılımın olması bizler ziyadesi ile mutlu etmektedir.
Değişen dünya şartlarında doğa bizlere her konuda uyarıda bulunurken artık bizlerin de amacı; günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olmalıdır. İşte bu vesile ile güzel şehrimiz Trabzon başta olmaz üzere tüm bölgenin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği alanındaki bu önemli katkılarını paylaşmak için bir araya geldiğimiz bu kıymetli etkinliğin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Programın ardından Vali Yıldırım Su Ürünleri bünyesinde bulunan Balık Üretim Laboratuvarları’nda üretilen balıkların tesislerini gezerek incelemelerde bulundu.

Trabzon Valiliği

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.