enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5256
EURO
36,1792
ALTIN
2.962,92
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

3. Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Konferansının Açılış Töreni Trabzon’da Yapıldı

3. Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Konferansının Açılış Töreni Trabzon’da Yapıldı
12.10.2023 15:57
18
A+
A-

Trabzon’da bu yıl 3’üncüsü organize edilen “Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Konferansı’nın açılış töreni (ICEARC’23) Osman Turan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
ICEARC’23 Konferansı’nın düzenlediği “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri: Türkiye’nin Deprem Gerçeği ve Alınması Gereken Önlemler” adlı Deprem Özel Paneli ’ne; Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ataman, Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, 14 farklı ülkeden 400’ün üzerinde bilim insanı, öğrenciler ve davetli katıldı.
Konuşmasında son yıllarda ülkemizde ve dünyada mühendislik ve mimarlık mesleğinin oldukça hızlı bir değişim ve gelişim süreci içinde olduğunu ifade eden Vali Yıldırım, “Değişimin hızı, mevcut inşaat mühendisliği ve mimarlık anlayışımızın yeniden gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu bakımdan bizleri bugün burada bir araya getiren “3. Uluslararası İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Konferansı’nın önemi daha iyi ortaya çıkmaktadır. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan bu kıymetli konferansa 14 farklı ülkeden 400’den fazla araştırmacı ve bilim insanının katkı sağlayacak olması da konferansı ayrıca önemli kılıyor.
Toplantıyı özel kılan bir diğer husus da 6 Şubat 2023’te yaşamış olduğumuz ve asrın felaketi olarak tarihe geçen Kahramanmaraş merkezli depremler özelinde ülkemizde deprem gerçeği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı “6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri: Türkiye’nin Deprem Gerçeği ve Alınacak Önlemler” konulu paneldir. Bu panele, kurumlarımızın depremle ilgili üst düzey görevlileri ile bilim camiasından önemli isimlerin katkı sunacak olması bizler için büyük önem arz etmektedir.
Dünya üzerinde meydana gelen doğal afetlerden en büyük risk taşıyan afet türünün deprem olduğu hepimizin malumudur. Ve yine depremlerin can kayıpları ve sosyo-ekonomik bakımdan en fazla etkilediği ülkelerden birisi ülkemizdir, Türkiye’dir. Ülkemizde yaşanmış olan depremler sonucunda, binalarda meydana gelen yapısal hasarlar incelendiğinde bu hasarların başlıca nedeninin, yapının tasarım ve uygulama aşamalarındaki hatalardan kaynaklandığı görülmektedir. Bu doğrultuda; deprem aktivitelerinin yoğun olarak yaşandığı ülkemizde depremin yıkıcı ve hasar verici etkilerini azaltabilmek için özellikle inşaat mühendislerimize ve mimarlarımıza büyük görevler düşmektedir.
Ülkemizde inşaat sektörü ülke ekonomisinde üstlendiği rol bakımından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla bu sektörde istihdam edilen inşaat mühendisleri ve mimarların hem mesleklerini hem de sektörü mevcut durumda ve gelecek dönemlerde ileriye taşıyacak donanımda olmaları önem arz ediyor. Bu sebeple inşaat mühendisliği ve mimarlık eğitiminin şekillenmesinde inşaat sektörünün beklentileri, ulusal/uluslararası kurumların önerilerinin bu süreçteki rolü ve önemi büyüktür. Bugün başlayacak olan bu çalışma ile ülkemiz inşaat mühendisliği ve mimarlığının kapsamlı olarak irdelenmesi, mevcut durumuna ait eksikliklerin ortaya konulması ve elde edilecek sonuçlar doğrultusunda gerekli düzenlemelere öncülük etmesi açısından çok etkili olacağına inanıyorum.
Ülkemizde depremin yıkıcı ve hasar verici etkilerini azaltabilmek için mühendislik-mimarlık eğitiminde deprem ve depreme dayanıklı yapı tasarımı konularında inşaat mühendisleri ve mimarların tam donanımlı olmalarını sağlamak oldukça önemlidir. Bu vesile ile 12-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan kıymetli konferansın bu alandaki birçok eksikliğin farkına varılarak çözüm yolları üretilmesi açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Bu vesileyle konferansın düzenlenmesinde emeği geçen başta Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörümüz ve akademisyenlerimiz ile tüm paydaşlarına şükranlarımı sunuyor, şimdiden çalışmalarınızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. ” dedi.
Programın sonunda panele destek olanlara teşekkür pilaketi verildi.

Trabzon Valiliği

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.