TTSO Aralık ayı meclis toplantısı öncesinde geleneksel yeni yıl pastası kesildi. TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi ve meclis üyeleri alkışlar eşliğinde yeni yıl pastasını kesti ve bereketli bir yıl dileğinde bulundu.
EREN: 2023 YILININ DAHA YAŞANABİLİR TRABZON İÇİN ÖNEMLİ GELİŞMELERE VESİLE OLACAĞINI UMUYORUM
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Allah’a şükürler olsun ki 2022 yılı sonu itibariyle pandemi koşullarını çok büyük ölçüde arkamızda bırakmış olarak yeni bir yıla giriyoruz. 2022 yılı salgın sebebiyle oluşan ekonomik ve sosyal yaraların sarılmaya çalışıldığı bir yıl oldu. Özellikle Körfez turizminde yaşanılan canlanma sayesinde bölgemiz iş dünyası önemli bir avantaj yakaladı. Valiliğimiz ve Ticaret ve Sanayi Odamızın önderliğinde oluşturulan Turizm Konseyi’nin yapmakta olduğu çalışmalara turizmin tüm paydaşlarının vereceği katkı ile birlikte inanıyoruz ki önümüzdeki yıllar Trabzon turizminin altın yılları olacaktır. Elbette ki turizmi sadece Temmuz – Ağustos ayına ve Körfez ülkelerine sıkıştırmamalıyız. Fakat yakalanan fırsat üzerine yoğunlaşmak, buradan gelen insanların memnuniyeti ve onların gözündeki eksiklikler üzerine de düşünmek ve bu eksiklikleri gidermek oldukça önemlidir. Bunun yanında turizmi çeşitlendirmek, yerli turistin de memnun kalacağı bir şehir yaratmak için şehrimizdeki görsel objeleri ve müze sayısını artırmak, fuar ve konferanslara uygun altyapı için mücadele vermeyi sürdürmek, tarihi dokuyu öne çıkarmak, bölge mutfağını tanıtmak ve telkari, Trabzon hasırı gibi ticari ürünlere ulaşımı kolaylaştıracak alanlar yaratmak da bir bütün olarak Turizm Şehri Trabzon olgusuna katkı sunacaktır” dedi. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elbette ki iş dünyamızın çözüm bekleyen sorunları vardır. Özellikle ülkemizdeki yüksek enflasyon ve buna bağlı sıkıntılar iş insanlarımızı önünü görmekte zorlamaktadır. Asgari ücretteki artış, dar gelirli çalışanı enflasyona karşı koruyor gözükse de işverene getirdiği yük ve maliyet artışı düşünüldüğünde alım gücü açısından enflasyonist ortamda eriyecektir. Dileğimiz 2023 yılı ve sonrasının ekonomi rakamları açısından öngörülebilir bir yapıya kavuşmasıdır. 2022 yılı odamız açısından da yenilenmenin yaşandığı bir yıl oldu. Ben özellikle pandemi sürecinde iş dünyamızın sorunlarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve hükümetimize ulaşması adına yapmış olduğunuz çalışmalar için sizlere ve önceki dönem meclis üyelerimizin tümüne teşekkürlerimi sunuyorum. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Trabzon iş dünyasının sorunlarının duyurulması noktasında görevini her zaman layıkıyla yapmıştır. Odamızın bir görevi de Trabzon’un gelecek vizyonuna katkı sunmaktır. Bu bağlamda 2023 yılının daha yaşanabilir bir Trabzon için önemli gelişmelere vesile olacağını umuyorum. Meclisimizin görevi birlik içerisinde Trabzon için düşünme, üretme, meslek komitelerimizin sorunlarını çözmeye çalışma ve bu sorunları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine iletmek olmalıdır. Nitekim bu ay içerisinde de TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında da müşterek Konsey Toplantımız gerçekleştirilmiş, TOBB üyelerinin sektörel ve bölgesel sıkıntıları, talepleri ve 2023 yılı beklentileri değerlendirilmiştir. Artık yeni bir yıla giriyoruz. Ben bir kez daha Odamız ve şehrimiz iş dünyasına bugüne kadarki hizmetlerinize teşekkür ediyor, yeni yılınızı kutluyor, sağlık, başarı ve işlerinizde bol kazançlı bir yeni yıl diliyorum.”
ÇELEBİ: GÜNEY ÇEVRE YOLU İHALESİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Trabzon için öncelik verdikleri projeler olduğunu ifade ederek, “Çok önemli olan Güney Çevre Yolu Projesi var. Bu projenin mümkün olduğu kadar güneyden geçmesi gerek. Çünkü bazı yerlerde Kanuni Bulvarı’nın kuzeyine kayıyor. Bu konuda fikirlerimizi ve önerilerimizi sunuyoruz. Güney Çevre Yolunun ihalesi henüz yapılmadı. İhalesinin bir an önce yapılması konusunda biz de destekçi olacağız. Güney Çevre Yolunun bir an önce halledilip Trabzon’un güneye taşınması konusunda biz de yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.
Çelebi, Değirmendere’deki sanayinin taşınmasıyla ilgili projeye de destek verdiklerini vurgulayarak, “Büyükşehir belediye başkanımızın Değirmendere bölgesindeki küçük sanayinin daha yukarılarda güney taraflarına taşınıp buralarda sanayi bölgeleri oluşturulması konusundaki çalışmalarına destek veriyoruz” ifadesini kullandı.
“TEKSTİLDE CAZİBE MERKEZİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, organize sanayi bölgelerinin genişletilmesi konusundaki çalışmaların da sürdüğünü ifade ederek, “Özellikle Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile görüşmemizde doğu tarafında bir OSB daha oluşturulması konusunda bize destek verdi. O konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Tekstilkent olarak belirlenen 100 dönümlük bir arazide bir OSB oluşturuyoruz. Bölgemizdeki tekstilcilerin ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen tekstilcilerin burada yatırım yapması konusunda çalışmalara başladık. Bu konuda bakanımıza teşekkür ediyoruz. Çok yardımcı oldu bu konuda. Araklı ve birkaç yer yatırım teşviklerinde 4. bölge olarak görünüyor. OSB olması durumunda da 5. Bölge oluyor. Böylece daha fazla avantajlardan faydalanıyor. Bir derecelik yükseliş de bence büyük avantaj. Trabzon’un Tonya ve Şalpazarı gibi bölgeleri de 4. bölge. Buralarda da yatırım yapılınca, OSB yapılınca da bir derece yükselip bu tür avantajlardan faydalanabiliyorlar. Hatta tekstil üretimi konusunda cazibe merkezi olması için de çalışmalar yürütüyoruz. Eğer böyle olursa 6. bölge olacak” dedi.
Çelebi, Arsin OSB’nin genişletilmesi için de çalışmalara destek verdiklerini, 200 dönüm ve 70 dönümlük iki ayrı arazinin OSB sahasına katılması için çalışma yapıldığını söyledi.
“SARP SINIR KAPISINDA BEKLEME SÜRESİ 150 SAATE ULAŞTI”
Sarp Sınır Kapısındaki bekleme süreleriyle ilgili de çeşitli girişimler yaptıklarını belirten Başkan Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara’da katıldığımız toplantıda genel müdür ve oradaki yöneticilerle görüşmemde Sarp Sınır Kapısındaki sıkıntıları ilettim. Bu sıkıntıları canlı olarak izledim. Hatta genel müdüre, tebdil-i kıyafetle orayı gezip görmeliyiz, dedim. Sarp Sınır Kapısında şu anda bekleme süreleri 130 – 150 saati buluyor. İnsanların, kamyon şoförlerinin, tır şoförlerinin orada yatacak yer ve yiyecek yer konularında yaşadıkları sorunlar var. Bu konuları da özellikle üzerine basa basa vurguladık. Buradaki sorunların mutlaka bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bu bekleme sürelerinden kaynaklanan nakliye fiyatları nereden bakarsan yüzde 30, yüzde 40, belirli noktalarda yüzde 70 oranında artmış durumda. Sırf beklemeden kaynaklanan bir fiyat artışı oldu burada. Bunları da ilettik. İlgileneceklerini söylediler.”
“SAĞLIK VE FUAR TURİZMİ KONULARINDA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, sağlık turizmiyle ilgili sıkı şekilde çalıştıklarını vurgulayarak, “Birçok görüşmeler, toplantılar yaptık. Önümüzdeki ocak ayında birkaç yoğun toplantımız var. Biliyorsunuz yazın 3 – 4 ay otellerimizin doluluğunda sorun olmuyor fakat geri kalan 8 – 9 aylık sürede boş olan odaları doldurma konusunda sağlık turizmi bizim için olmazsa olmazlardan bir tanesi. Diğer bir çalışmamız da kongre turizmi olacak. Şu anda DTM’nin olduğu yerin süresi uzamış durumda diye düşünüyorum. Orası biraz daha zaman alacak. Burası olmazsa başka alternatif bir yer düşünüyoruz. Belli konuşmalar yaptıktan sonra bu yeri değerlendirip en azından yılda 2 – 3 kez burada bir fuar yapma konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önce yerin çözülmesi gerekiyor. O yer çözüldükten sonra da bir dahaki toplantıda bu yer ve yapılacak olan fuarlar konusunda bilgi vereceğim” ifadesini kullandı.
“MACARİSTAN, TÜRK YAPI MARKET PROJEMİZE OLUMLU DÖNÜŞ YAPTI”
Başkan Çelebi, Gürcistan, Balkan ülkeleri ve Avrupa ülkelerinin belli yerlerinde organize sanayi bölgeleri projeleri olduğunu ifade ederek, “Pandemi öncesinde Gürcistan’da işi bir noktaya getirmiştik. Şimdi tekrar Gürcistan’da bu tür bir çalışma yapacağız. Orada Türk yapı marketleri kuracağız. Kurduğumuz yapı marketlerinde 10 – 12 tane üretim tesisi olacak. Ön tarafından 400 metrekarelik showroomlar olacak. Türk mallarının satılacağı bir model yaratacağız. Avrupa pazarına girebilmek için de böyle bir çalışma yapacağız. İlk temasımız Macaristan büyükelçisiyle oldu. Onlar da bize bir sunu gönderdi, bir teklifte bulundular. Ellerinde bir proje var. Buradaki arazinin metrekaresi 90 -125 avro civarında. Yani dönümü 90 bin avro civarında rakamlar. Hafriyatı ve altyapısı halledilmiş yerler 125 bin avro. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Yeri uygun bir noktada. Etrafında yapı marketleri, sanayinin bir kısmı var. Satış noktalarının olduğu merkeze yakın bir yer. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biraz daha projeyi olgunlaştırdıktan sonra size farklı şekillerini getireceğiz” dedi.
“CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN”
Başkan Çelebi, sözlerinin sonunda 2022 döneminin son meclis toplantısını yaptıklarını hatırlatarak, “2023 yılı Cumhuriyetimizin 100. Yılı. Trabzon’un sanayicisiyle, ticaretçisiyle bütün halkıyla birlikte 100 yılı iyi geçirmemizi temenni ediyorum. Bununla ilgili de çalışmalar, hazırlıklar yapıp sizlere sunacağız. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyor, Trabzonumuza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
2023 YILI BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ
TTSO Meclis toplantısında daha sonra Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Emre Koç tarafından 2023 yılı tahmini bütçesiyle ilgili bilgi verildi. Daha sonra yapılan oylamada 2023 yılı bütçesi kabul edildi.
TTSO