enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C

Fındıkta kurutmanın kaliteye etkisi

Fındıkta kurutmanın kaliteye etkisi
23.07.2020 09:35
3
A+
A-

2020 ürünü fındıkta olgunlaşma dönemi tamamlanmak üzere iken, yakında başlayacak toplama ve harmanlama işleminin koku ve tat kalitesi için çok önemli olduğu bildirildi.
Avrasya Üniversitesi öğretim üyesi ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Teoman Ayhan, ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta kalite bazında tercihin de söz konusu olduğuna dikkat çekerek, tat kalitesi ve koku aromasının kurutma sürecindeki uygulamalarla da ilişkili olduğunu söyledi.
Harmanlanan zuruflu fındıkların geleneksel şekil yerine file sistemi ile 15-20 cm yükseklikte toprağa değmeden kurutulmasının koku ve tat kalitesi açısından önemli bir yöntem olduğunu belirlediklerini belirten Prof. Dr. Ayhan “Toprak, aldığı güneş enerjisi ile ısınır. Fındık sergisi nemli bir ortamı oluşturur ve güneş ışınları sergi üzerine gelen ısıtmayı belirler. Bu haliyle fındık sergisinde kurutmanın başarılı olması için zaman zaman sergi karıştırılarak içerisindeki doymuş hava uzaklaştırır ve yerine su buharına doymamış hava getirilir. Yani fındık sergisinde hava hızının önemi ortaya çıkar. Yapılan deneysel çalışmalarda, fındık sergisinden geçen hava hızını en çok 0.30 m/s olacağı belirtilmektedir” dedi.
Fındık kurutma sürecinin kaliteye etkisi fındık bahçesi toprağına, fındık ağaçlarının dikim düzenine, bahçe bakımına, fındık hasat yöntemine, patoz işlemine ve seçilecek kurutma şekline bağlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ayhan “Bu konuda farklı araştırmalar yaparak projeler uyguluyoruz. Fındığın ticaret rekabet gücü fındık üreticilerinin öz verili çalışmalarına bağlı olduğu gibi fındık kurutma ve işleme endüstrisinin de büyük bir payı vardır. Bu iki ana sektörün uyumlu çalışmaları ile ülkemiz fındık ürününün dünya ticaret borsasına diğer ülkelerden önce girmesi mümkün olacaktır” diye konuştu.

İHA windows 10 education satın al

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.