enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4944
EURO
36,3655
ALTIN
2.965,81
BIST
9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
21°C
Trabzon
21°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
9°C

“Fındıkta destek bahçesiyle ilgilenen üreticiye verilmeli”

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak, fındıkta alan bazlı gelir desteği verilirken bahçesiyle ilgilenen üreticilerin tercih edilmesi gerektiğini savundu.

“Fındıkta destek bahçesiyle ilgilenen üreticiye verilmeli”
03.01.2019 13:21
6
A+
A-

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak, fındıkta alan bazlı gelir desteği verilirken bahçesiyle ilgilenen üreticilerin tercih edilmesi gerektiğini savundu.

Şenocak, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta alan bazlı gelir desteğinin doğru bir yöntem olduğunu ancak günün ve bölgelerin koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

2008 yılında başlatılan alan bazlı destek kapsamında üreticilere dekar başına 170 lira ödeme yapıldığını bildiren Şenocak, bu konuda geçmişte yaşananlar ve ulaşılamayan hedefler göz önünde bulundurularak bazı düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Şenocak, desteklemenin fındıkta verim ve kaliteyi artırmanın yanında dar gelirli üreticiye katkı sağlama amaçlı olduğuna işaret ederek, “10 dönümden aşağı fındık üretimi yapan üreticiye dönüm başına 500 lira destek verilmelidir. 20 dönümden aşağı yeri olana 400, 30 dönümden aşağı yeri olana 300, 40 dönümden aşağı yeri olana 200, 50 dönümün altına 100 lira dekar başına alan bazlı destek verilmelidir. 50 dönümden üstüne de az da olsa bir destek verilmesi lazım. Bu da ürünün bakım, gübreleme hizmetleri için 50 lira olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Fındık destekleri verilirken bahçesiyle ilgilenen üreticiler seçilmeli, gurbettekiler değil, sıladakiler tercih edilmeli.” ifadesini kullanan Şenocak, şunları kaydetti:

“Doktora, avukata ya da gurbetteki bahçe sahiplerine destek verilmemelidir. Bu desteği alan vatandaşlarımız fındıkla uğraşsınlar. Bu dağları, tepeleri korusunlar ama göç etmiş vatandaşa destekleme vermeyelim. Yıllık ortalama verilen destek 850 milyon lira. Bu rakam çok az artırılarak, bahçesiyle ilgilenen, meyilli arazi üzerindeki üreticiye daha fazla destek vererek adaletli bir sistem oluşturulabilir.”

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.