Akçaabat Belediyesi tarafından Yöresel Kokulu Üzümü Korumak, Geliştirmek ve Bahçe Oluşturma Projesi hayata geçirildi.
Akçaabat Belediyesi tarafından Yöresel Kokulu Üzümü Korumak, Geliştirmek ve Bahçe Oluşturma Projesi hayata geçirildi.
Proje kapsımında, yöresel ürünlerin varlığının sürdürülmesi ve ekonomiye katkı sağlayacak alternatif ürün olabilecek kokulu üzümün üretiminin arttırılması hedefleniyor.
Akçaabat Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Akçaabat Belediyesinin Yöresel Kokulu Üzümü Korumak, Geliştirmek ve Bahçe Oluşturma Projesi’ni hayata geçirdiği belirtildi.
Proje kapsamında fidan üretimi için Doğu Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ile protokol yapılarak fidan üretimi sağlandığı vurgulanan açıklamada, “Bin 500 tüplü fidan üretimi yapılmış, bir dönüm ve üzerinde bağ oluşturma talebi olan 15 üretici tespit edilerek bu üreticilerin eğitimine başlanmıştır. Bir dönüm yerden, bin 500- 2 bin kilogram aralığında ürün hasadı yapılması ve ürünün yaş, kuru olarak pazarlama dışında taze üzüm suyu, şıra, pekmez, marmelat, reçel ve kompostoluk olarak pazarlanması şeklinde düşünülmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, fidan dağıtımı yapılan üreticilerin eğitimine başlandığı anımsatılarak, şunlar kaydedildi:
“Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürü Sebahattin Yazıcı ve İlçe Tarım Orman Müdürü İbrahim Nezir, eğitim alan kursiyerleri ziyaret etti. Kurs Tarım Orman İlçe Müdürlüğü teknik elemanları Bülent Reisoğlu ve Abdulkadir Şen tarafından verilmektedir. Akçaabat Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, İlçe Tarım Orman Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile fidan üretimi konusunda işbirliği yaptığımız Doğu Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün katkılarıyla devam eden proje, eğitim süresi ile toprak analizleri ve dikim işleri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanları ziraat mühendisleri nezaretinde yapılacaktır.”
AA