Türkiye’de Denetimde Serbestlik Hizmetlerinde Çocuklar İçin Etkili Bir Risk Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi (DENGE) bölgesel tanıtım semineri Trabzon’da yapıldı.
Türkiye’de Denetimde Serbestlik Hizmetlerinde Çocuklar İçin Etkili Bir Risk Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi (DENGE) bölgesel tanıtım semineri Trabzon’da yapıldı.
Kentteki bir otelde düzenlenen ve Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve UNICEF’in eş finansmanı ve teknik desteği ile Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Türkiye’de Denetimli Serbestlik Hizmetlerinde Çocuklar İçin Etkili Bir Risk ve İhtiyaç Değerlendirme Sistemi Geliştirilmesi Projesinin (DENGE) tanıtım seminerine Trabzon, Sinop, Samsun, Sinop, Ordu, Rize, Kars, Gümüşhane, Giresun, Erzincan, Bayburt, Artvin, Ardahan ve Ankara’dan temsilciler katıldı.
Toplantıda konuşan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, projenin, toplumsal yaşamda dezavantajlı grup denilen kavramı temsil eden, grup içerisinde en ayrıcalıklı olması gereken çocuklardan suça karışmış veya suça karışma potansiyeli olanlar aşamasındakiler için neler yapılabileceğiyle ilgili güzel bir çalışma olduğunu belirtti.
– Çocuklar için ne yapılabilir
Bütün dinlerde insanlığa ve özellikle çocuklara yönelik düzenlemeler olduğunu aktaran Yavuz, şunları kaydetti:
“Ne oluyorsa bir şeyler ters gidiyor, normal insan hayatının akışına aykırı hadiseler meydana geliyor. Buna hukuk literatüründe suç ve suçlu diyoruz. İşte burada üniversiteler de dahil olmak üzre çocuk olarak tanımladığımız geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızla ilgili neler yapılabileceğini görüşmek üzere bir aradayız. Denetimli serbestlik dediğimiz ve çağdaş yaşamı yansıtan bir düzenlemenin bir parçası olarak çocuklarımız için neler yapılabileceğine inşallah projeyle birlikte çok güzel bir yön verilecek.”
“Suça karışan çocukları kendi çocuğumuz gibi, kardeşimiz gibi görürsek herhalde üzerimize düşen vazifeyi de eksiksiz şekilde yapmış olacağımız muhakkaktır.” diyen Yavuz, “Özellikle çocuklarımızın muazzam bir baskı ve taarruz altında, sosyal medya veya bunun uzantısı olarak çok büyük bir etkileşim altında. Onların eğitimi hakikaten zor bir hale geldi.” dedi.
– Ceza ve infaz sisteminin bir parçası
Ceza ve Tevfik Evleri Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Çiftçi de suçluların rehabilitasyonu, tekrar suç işlenmesinin önlenmesi ve toplumun korunması amacına hizmet etmesi bakımından denetimde serbestlik uygulamasının ceza ve infaz sisteminin önemli bir parçası olduğunu belirtti.
Toplumun korunması için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, imkan ve kaynağın seferber edildiğini aktaran Çiftçi, “Toplum temelli bir uygulama olması ve infazın doğrudan toplum içinde yerine getirilmesi sebebiyle denetimli serbestlik sistemi kurulduğu günden buyana faaliyetlerini kurumlar arası işbirliği temelinde yürütmektedir. Hükümlülerin hayat şartlarının iyileştirilmesi ve toplumsal hayata uyumlarının iyileştirilmesi kurumlar ve sivil toplum ile işbirliği içerisinde hükümlülerin meslek kursları ve eğitim programlarına katılmasının sağlanması gibi faaliyetler de yerine getirilmektedir.” dedi.
Çocukların yetişkinlerden ayrı olarak değerlendirilmesi ve korunması gerektiğini ifade eden Çiftçi, “Bu nedenle suça sürüklenmiş çocuklara özel önem vermekteyiz. Onlara her yönüyle hassasiyetle yaklaşmaya özen gösterilmektedir.” diye konuştu.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel de, denetimli serbestlik uygulamasıyla sanık ya da hükümlünün toplum içinde denetim ve takibinin yapılması, iyileştirilmesi ve topluma kazandırılması için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynağın sağlandığını dile getirdi.
AA