enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
9°C

Fındığını sula ürünün artsın

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU fındık bahçeleri sulanırsa ürün artar dedi.

Fındığını sula ürünün artsın
18.06.2018 12:25
5
A+
A-

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU yaptığı açıklamada Haziran ayının ortalarına yaklaştığımız dönemlerde sahada ki gözlemlerimiz neticesinde kivi, fındık, ceviz, üzüm ve diğer meyve ağaçlarında meyvelerin büyüme ve gelişme sürecinde olduklarına şahit olduk. Yetiştiricilik açısından müdahalenin önemli olduğu bir döneme girmiş bulunuyoruz. Üreticilerin alışkanlıklarından kaynaklı AZOTLU gübreler ile tek tip gübre uygulama yanlışlıkları maalesef devam etmektedir.

Bununla birlikte bölgemiz açısından fırsat niteliğinde olan güneşli günler, yanlış gübreleme ve susuzlukla birlikte adeta felaketi beraberinde getirebilmektedir. Bu süreçte geç kalmadan yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

1- Kompoze gübre kullanımına başlanmalıdır. Azot(N), Fosfor(P), Potasyum(K) içerikli bu gübreler damla sulama yoluyla ya da toprağa karıştırarak verilmesi gerekir.

2- Meyvelerin eşit irilikte olması, raf ve depo ömrünün uzun olması için Kalsiyum içerikli gübreler kullanılmadır.(Kalsiyum nitrat gibi…)

3- Fotosentezin dolayısıyla da bitkilerde besin maddesi üretiminin temel taşı olan klorofilin yapısında bulunan Magnezyumun(Mg) bitkilere verilmesi çok önemlidir. Daha koyu renkli ve sağlıklı yaprakların varlığı verim ve kalite açısından önemlidir.

4- Bitkilerde az miktarda kullanılmasına rağmen eksikliğinde ciddi verim kayıplarının yaşanmasına neden olan iz elementlerin kullanımı da gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda fındık bitkisinin haziran ayı süresince terleme-buharlaşma yoluyla su kaybı 122 ton, kivi bitkisinin yaklaşık 121 ton, ceviz bitkisinin ise 145 ton dur. Bu değerler iklim koşullarına, bitkinin taç yapısının büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.Haziran ayı süresince yağışlı geçen günler hariç diğer günlerde bitkinin aylık kalan su ihtiyacı çiftçiler tarafından temin edilmelidir. Aksi durumda meyve dökümleri, küçük kalan meyveler, kalite ve verim de düşüşler yaşanacaktır. Ayrıca toprakta bulunan besin elementlerinin bitkiler tarafından alınabilmesi ve bitki içerisinde taşınabilmesi de yine suyun varlığına bağlıdır.Güneşli havaların kuraklık ya da felaket değil rahmet olduğu bilinmelidir. Verim ve kalitenin olmazsa olmazlarından bir tanesi de güneş ışığıdır. Suyun bir yerden başka bir yere taşınması çeşitli yöntemlerle mümkündür; ancak güneş ışığı için böyle bir durum söz konusu değildir.

Yapay aydınlatma belirli ortamlarda ve belirli şartlarda sağlanabilse de maliyeti çok yüksektir. İmkânı olan üreticilerimizin açık, sıcak ve güneşli giden bu günleri sulama yaparak fırsata çevirmelerini tavsiye etmekteyiz.Akçaabat bölgesinde yaklaşık 90 Bin dekar dikili fındık alanı bulunmaktadır. Yıllık rekolte verileri incelendiğinde ise dekarda ortalama 50 kg fındık üretimi yapıldığı görülmektedir. Türkiye ortalamasının bile altında olan bu miktar sulama ve sulamaya bağlı olarak gübreleme ile birlikte ivme kazanarak yükselişe geçecektir. Daha önce ki deneyimlerimiz dekarda 120 kg fındık üreten çiftçilerimizin verim miktarlarının ertesi yıl sulama ve gübreleme ile 200-250 kg ları zorladığına şahit olduk. Bu verim artışında budama ve bitki koruma tedbirlerinin katkısı olsa da aslan payı sulama ve gübrelemenindir.

 

karadenizdesonnokta

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.