enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Yağmurlu
9°C
Pazartesi Çok Bulutlu
9°C

“Fındıkta kalite sorunu var”

“Fındıkta kalite sorunu var”
16.12.2017 13:04
24
A+
A-

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği genelge yayınladı. 2017 ürünü fındıkta önemli derecede kalite sorunu Yaşandığı, bunun da dış ticarette olumsuzluklara neden olduğu bildirilerek, sektördeki tarafların bazı kurallara titizlikle uymaları istendi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) tarafından, üyelerine gönderilen ve fındık sektörünün ilgili paydaşlarına da duyurulması istenen genelgede, içinde bulunulan 2017-2018 sezonu ile ilgili olarak 2017 ürünü fındık ticaretinde önemli seviyede kalite sorunu yaşandığına dikkat çekildi. Genelde Fındık ve Mamulleri Sektör Kurulu tarafından alınan kararla ilgili olarak şu açıklamalar yapıldı:

“Üreticilerden manavlara, manavlardan kırım fabrikalarına sevk edilen kabuklu fındık partileri ile kırım fabrikalarından sanayici-ihracatçılara teslim edilen iç fındık partilerinin bir kısmında oranları yüzde 5 ile yüzde 40 arasında değişen koyu renkli fındıkların tespit edilmektedir. Koyu renkli fındıklar üzerinde yapılan analizler sonucunda, küf-çürük (gizli-görünen) oranlarının yüzde 4 ile yüzde 15 arasında değiştiği, serbest yağ asitliği, peroksit ve aflatoksin oranlarının ise normallerin çok üzerinde çıktığı görülmektedir. Tüm bu olumsuzlukların sonucu olarak, kırım fabrikaları ve sanayici ihracatçılarda ihraç edilebilir niteliklere haiz ürün elde edilebilmesi bağlamında üretim kapasitelerinin yüzde 20’lere düştüğü, zira hammadde olarak kullanılması planlanan bu fındıkların çok önemli bir kısmının çürüğe ayrılmak zorunda kalınmaktadır.”

“Farklı fındıkların birbirine karıştırılmaması gerekiyor”
Genelge de, bu şartlarda yapılan ticaretin her aşamasında zarar yaşanmasının neredeyse sıradan hale geldiği hatırlatılarak “Tabii olarak bu durum ülkemiz ihracatına, ihracatçısına ve en önemlisi Türk fındığı imajına zarar verdiği gibi oluşturduğu haksız rekabet ve doğurabileceği fiyat hareketleri açısından da piyasalarda istenmeyen gelişmelere de neden olmaktadır. Piyasada 100 bin ton kabuklunun üzerinde 2015 ve 2016 ürünü fındık olduğu da göz önünde bulundurulursa, kabuklu ve iç fındık ticaretinde standartların dışına çıkılmaması, kabuklu fındık alımlarından başlayarak, farklı yıl ürünlerinin birbirine karışmaması için ilgili tüm kesimlerin itina ile dikkat etmesi şarttır” denildi.

Haber61

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.